The New York Times Style Magazine | New York

Overal in de Verenigde Staten schieten de zogeheten intentional communities als paddenstoelen uit de grond, nu een grote groep Amerikanen inziet hoeveel het oplevert om een stapje terug te doen uit de moderne maatschappij. ‘Ten eerste de sociale contacten, ten tweede een gevoel van zingeving, ten derde de verbondenheid met de natuur.’

De East Wind-leefgemeenschap ligt diep verscholen in de Ozarks, een gebergte in het zuiden van Missouri, en is omgeven door grillige bergketens en geelbruine velden. Om er te komen moet je over landelijke kronkelwegen rijden die stijgen en dalen, tussen met kippengaas afgegrensde boerenerven en grazige weiden vol roestige landbouwapparatuur. Uiteindelijk kom je dan bij een terrein van zo’n 5 vierkante kilometer dat goeddeels bestaat uit onontgonnen bosgrond en waar ceders, eiken, dennen en moerbeibomen een dicht bladerdak vormen. Onder dat bladerdak bevinden zich 27 gebouwen, onder meer 4 grote wooneenheden, 9 privéonderkomens, een keuken en een eetzaal, een garage, een notenpastafabriek en een koelhuis – allemaal gebouwd sinds de oprichting van deze leefgemeenschap in 1974. Buiten scharrelen boerderijdieren over het knisperende tapijt van winterbladeren – zes biggetjes, vijftig kippen, tientallen bruin-witte koeien.

Niet ver vandaar lopen twee vrouwen door een modderig weiland – een van hen met een kruiwagen. Ze zijn op weg naar de schuur van grijsverweerde planken waar de koeien staan, die vele liters melk geven. Een magere man met een rossig matje zet een kettingzaag tegen de stam van een boom. Op allerlei paadjes spreken mensen elkaar aan, informeren naar het onderbemande bosbeheerdersprogramma of vertellen anekdotes. Iedereen is op weg ergens naartoe, maar desondanks heeft niemand haast. Er is geen smartphone te bekennen. De leefgemeenschap lijkt een combinatie van een boerderij, een vrijwilligerscentrale en een druk huishouden. Er is van alles te doen maar vele handen maken licht werk.

Leden van een commune in Cross Plains in de Amerikaanse staat Wisconsin poseren voor hun schuur, 1968. Net als in de jaren zestig en zeventig is het leven in een commune tegenwoordig weer populair in de Verenigde Staten.