360  | Amsterdam

Iran is een van de zwaarst getroffen landen ter wereld in de coronacrisis. Toch duurde het lang voordat de Iraanse autoriteiten maatregelen namen.

Als zelfs de staatssecretaris van Volksgezondheid besmet is, dan weet je dat het goed mis is. Tijdens een persconferentie op 24 februari sprak Iraj Harichi, zelf arts, het land sussend toe, terwijl hij hoestte en voortdurend het zweet van zijn voorhoofd veegde. Hij ontkende de geluiden dat er al vijftig doden waren ten gevolge van het coronavirus, in plaats van de twaalf gerapporteerde overlijdensgevallen. Een dag later maakte de staatssecretaris bekend dat ook hij het virus onder de leden had.

De eerste besmettingen in Iran werden al op 19 februari gerapporteerd. Nog diezelfde dag kwam het bericht dat twee patiënten waren overleden. Beide gevallen bevonden zich in het sjiitische bedevaartsoord Qom. Gedurende het jaar trekt het mausoleum van Fatima, de zus van Imam Reza (765-818), een van de belangrijkste figuren uit de vroege islam, vele bezoekers uit het hele land en uit de internationale sjiitische geloofsgemeenschap. Zo heeft het virus zich razendsnel via pelgrims over het land kunnen verspreiden. Ook Mashhad, waar Imam Reza zelf begraven ligt, vormt een belangrijke besmettingshaard. Pas op 13 maart, toen er al 514 doden waren gevallen, besloot de regering de bedevaartsoorden te sluiten. The Guardian meldt dat de Revolutionaire Garde op vrijdag 13 maart de opdracht kreeg om alle straten, winkels en openbare ruimtes leeg te vegen.

Volgens de officiële cijfers werden er op 16 maart in Iran 14.991 mensen positief getest op covid-19 en zijn er inmiddels 853 mensen overleden. Enkele geestelijken en hoge regeringsfunctionarissen, onder wie 23 parlementsleden, zijn besmet geraakt met het virus; sommigen zijn zelfs overleden aan de gevolgen. De prominentste onder hen is Nasser Shabani, generaal en opperbevelhebber van de Revolutionaire Garde. Shabani was betrokken bij de aanvallen op twee Saoedische olietankers door Jemenitische Houthi-rebellen in 2018.

Mensen houden afstand van elkaar op een van de drukste kruispunten van Teheran. Sinds de uitbraak van het coronavirus in Iran zijn er al minstens 853 mensen overleden. – © Fatemeh Bahrami / Getty