Frankfurter Allgemeine Zeitung  | Frankfurt

Nu Turkije de grens voor vluchtelingen heeft opengezet is een herhaling van Merkels beleid van open grenzen ondenkbaar, betoogt een van de uitgevers van de FAZ. Het zou in Duitsland en in de EU voor ongekende verdeeldheid zorgen. Daarom moet de EU samenwerking blijven opzoeken met de Turken, ‘zelfs wanneer dat juist nu moeilijk te accepteren lijkt’.

De beelden van de Turks-Griekse grens waren niet nodig geweest om de Duitse politiek het zweet op het voorhoofd te doen parelen. Daarvoor had het coronavirus al gezorgd. De zenuwen van zijn ‘partners’ kon de Turkse president natuurlijk toch al bitter weinig schelen.

Mogelijk speculeert Erdogan er zelfs op dat de angst voor de coronaepidemie en de zorgen om nieuwe vluchtelingenstromen zich vermengen tot een politieke superstorm waarvoor de Europeanen wel moeten wijken. Maar dat mag niet gebeuren. Een herhaling van Merkels politiek van open grenzen uit 2015 is onvoorstelbaar. Dat zou conflicten in Duitsland en tussen de EU-lidstaten teweegbrengen waarbij alle onenigheid over de migratie tot nu toe zou verbleken.

Sinds Turkije op 29 februari de grens heeft geopend bivakkeren asielzoekers in de bufferzone tussen de Turks-Griekse grens in de hoop dat Griekenland hen doorlaat. © Cihan Demirci / Getty