360 | Amsterdam

Levend kunstwerk

OPERA Ritratto

Op 13 maart zou bij De Nationale Opera Ritratto in première gaan, een nieuwe opera van Willem Jeths, de eerste Nederlandse Componist des Vaderlands (2014-2016).

Hij was gefascineerd geraakt door een portret van Luisa Casati, de buitensporig rijke Italiaanse markiezin die zichzelf zag als levend kunstwerk. Casati leidde begin twintigste eeuw een woest leven in de high society van Parijs, Venetië en Rome. Ze omringde zich met vooraanstaande kunstenaars. Met de schrijver Gabriele d’Annunzio had ze een turbulente verhouding; Léon Bakst ontwierp exotische jurken voor haar. Ze liet zich veelvuldig portretteren, onder meer door Kees van Dongen, Filippo Marinetti, Man Ray, Romaine Brooks en Giovanni Boldini.

De opera stelt het belang van kunst ter discussie, heel actueel in deze tijden van gesloten musea. Op een feest van Casati laat librettist Frank Siera allerlei kunstenaars uit de tijd van Casati samenkomen, onder wie een groep futuristen, die destijds met hun kunst de weg voor het fascisme bereidden. Casati engageert zich niet met wereldlijke problemen en focust zich op haar passies. Uiteindelijk probeert ze door niet meer te zien, zelf gezien te worden.

Ritratto is een opera met humor en een uitbundige vormgeving. De kostuums zijn van Jan Taminiau, bekend van de blauwe mantel die koningin Máxima droeg tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Aan de opera gingen jarenlange voorbereidingen en maanden van repetities vooraf. En toen gooide corona roet in het eten. Nu is Ritratto enkel te zien op het YouTube-kanaal van De Nationale Opera. Ook is er een podcast over de voorbereidingen.
Arjan Reinders

YouTube-kanaal Nationale Opera & Ballet, meer info: operaballet.nl