Der Tagesspiegel | Berlijn 

Een Duits-Deens koppel kan elkaar niet meer bezoeken vanwege de gesloten grenzen. Toch ontmoeten ze elkaar elke dag om koffie te drinken, te kletsen en koekjes te eten – op afstand.

Liefde en vriendschap kennen geen grenzen en geen leeftijdsbeperkingen. Ook op 89- en 85-jarige leeftijd willen Karsten Tüchsen Hansen en Inga Rasmussen elkaar dagelijks zien. Het probleem is dat Hansen in Süderlügum in Nordfriesland woont en Rasmussen in het Deense Gallehus. En dat de grens tussen Sleeswijk-Holstein en Denemarken sinds twee weken grotendeels is gesloten wegens de razendsnelle uitbreiding van het coronavirus. Alleen maar telefoneren vinden de senioren niet genoeg. Dus ontmoeten ze elkaar dagelijks bij de afgesloten grensovergang Aventoft.

De 89-jarige Hansen pakt de e-bike voor hun dagelijkse ontmoeting. Rasmussen komt met de auto naar de grensovergang, die halverwege de woonplaatsen van de twee ligt. Op meegebrachte stoeltjes zitten ze elk aan één kant van de grens vlak bij de rood-witte slagboom. Rasmussen heeft een thermosfles koffie bij zich, Hansen eentje met warm water en een fles Geele Köm, een in deze regio populaire sterkedrank. Daarvan maakt hij waterpunch, zoals hij het noemt. ‘Anders drinken we die ’s avonds samen, maar dat gaat nu niet.’ Ze proosten naar elkaar met hun glazen. ‘Proost, op de liefde,’ zegt Hansen.

Soms ontmoeten ze elkaar ook al ’s middags. Dan nuttigen ze samen het eten dat Rasmussen voor zichzelf en haar vriend heeft bereid. En tot nu toe heeft ook het weer meegewerkt bij hun ontmoetingen. Beiden houden zich aan de minimale afstand. Van kusjes of zelfs maar een omarming of handdruk is momenteel geen sprake, aldus Hansen.

De Duitse Karsten Tüchsen Hansen (89) en Deense Inga Rasmussen (85) aan de Duits-Deense grens. – © Frank Molter / DPA