Los Angeles Times  | Los Angeles

In de Verenigde Staten worden behalve wapens ook individuele of collectieve quarantainebunkers aangeschaft. Er zijn schuilplaatsen te koop met zwembad, schietbaan en bioscoop, zoals de ‘Aristocrat’ voor 8,35 miljoen dollar.

Handgel? Natuurlijk. Mondmaskers? Prima. Maar naarmate het coronavirus zich verspreidt, investeren de rijken hun geld op een veel extremere manier om de ziekte te voorkomen: in bunkers. De vraag naar en de verkoop van bunkers en schuilplaatsen schieten in het hele land omhoog.

De meeste zijn voorzien van speciale luchtfiltersystemen, die volgens de kopers goed van pas komen om het virus, dat naar verluidt een paar uur in de lucht kan blijven hangen, op afstand te houden. En een veilige ruimte met een voedselvoorraad voor een jaar kan mensen die bang zijn voor een bredere maatschappelijke instorting gemoedsrust bieden.

Bunkers zijn niets nieuws. In de vroege jaren zestig, toen de spanningen van de Koude Oorlog opliepen, hebben tienduizenden Amerikanen atoomschuilkelders gebouwd. In gebieden waar veel tornado’s voorkomen, is er een constante vraag naar windbestendige shelters – boven of onder de grond – die volgens HomeAdvisor.com tussen de 3000 en 11.000 dollar kosten.

Maar nu een nieuw virus voor sociale onrust zorgt, brengen fabrikanten veilige ruimten op de markt met voorzieningen die je meestal alleen aantreft in gigantische huizen. Gary Lynch, directeur van het in Texas gevestigde Rising S Company, zegt dat de telefoon sinds half maart roodgloeiend staat. ‘Hoe impopulair het coronavirus ook is, het krijgt evenveel publiciteit als een hit van de Backstreet Boys in de jaren negentig,’ zegt hij. ‘Mensen raken er niet over uitgepraat.’

Luchtfiltersystemen

Een van de eerste bellers kocht dezelfde dag nog een bunker. Vlak daarna bestelde een klant uit Japan duizend speciaal op zijn wensen toegesneden NBC-luchtfiltersystemen (NBC staat voor nuclear, biological, chemical). 1000 stuks à 3000 dollar, dus de deal was 3 miljoen dollar waard.

De standaarduitvoering van zo’n NBC-systeem zuigt, net zoals de apparatuur in ziekenhuizen, lucht op en verwijdert gevaarlijke deeltjes zoals bacteriën of nucleaire neerslag, en zorgt zo voor schone lucht voor een groep van maximaal 15 mensen.

De met staal omhulde bunkers kunnen uitgerust worden met vele extra’s zoals vluchttunnels, verborgen deuren, kogelvrij glas en een pepperspraydouche boven de ingangen. Voor mensen met iets meer centjes kunnen Lynch en zijn team zorgen voor bunkers die aanvoelen als thuis. ‘Ze hebben vaak een bioscoop,’ vertelt hij. ‘In Californië hebben we er een gebouwd met een schietbaan, een zwembad en een bowlingbaan.’

Het bedrijf heeft 24 standaardopties, waarvan de kleinste 2.40 bij 3.60 meter is. Compleet met slaapbank, luchtfiltersysteem, keukentje en toilet kost deze 39.500 dollar. Andere modellen zijn de Eagle, een bunker van 220 vierkante meter, voor 539.000 dollar, en de Fortress, met 42 slaapbanken, 15 privéslaapkamers, een wapenkamer en een panic room, voor ruim één miljoen dollar.