Hakai Magazine  | Victoria (Brits-Columbia)

In het noordwesten van de Verenigde Staten, in de staat Washington, zorgden exportbeperkingen door de covid-19-epidemie voor reusachtige overschotten in de schelpdierindustrie. Maar slimme oesterkwekers bedachten een plan: heel Washington, met steden als Seattle, moest aan de oesters via onlineverkoop.

Zondag 15 maart reed een vrachtwagen van oesterkwekerij Hama Hama (Lilliwaup, Washington) de I-5 op om mossels, oesters en andere schelpdieren naar het vliegveld te brengen, van waar ze verder zouden worden vervoerd naar restaurants. Toen maakte de gouverneur van Washington, Jay Inslee, bekend dat alle cafés en restaurants in de staat werden gesloten om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. De vrachtwagen moest met de hele lading schelpdieren weer terug. Het bedrijf zat opgescheept met honderden kilo’s schelpdieren en geen afnemers.

Intussen kochten bij supermarkten in de buurt in paniek geraakte mensen de schappen met levens- en schoonmaakmiddelen leeg omdat ze zich voorbereidden op een weken durende zelfquarantaine. Bij Hama Hama kregen ze toen een idee: ze boden hun oesters met dertig procent korting te koop aan, en het publiek ging daar gretig op in.

Hartverwarmend

In Seattle, Washington, zag Sonia Yu op Facebook de post van Hama Hama waarin de schelpdieren met korting werden aangeboden. Omdat ze haar huis niet uit durfde, bestelde ze online een doos oesters en wat andere schelpdieren. Het was voor haar niet alleen een goedkoop maaltje, maar ook een manier om een lokale ondernemer in nood te steunen.

Tedi Bolotin uit Tacoma, Washington, plaatste om dezelfde redenen een bestelling. ‘Oesterkwekers zijn belangrijke ondernemers in onze gemeenschap,’ legt ze uit. ‘We moeten allemaal doen wat we kunnen.’

‘We hadden natuurlijk veel meer verkocht en verdiend als we aan restaurants hadden verkocht,’ vertelt Lissa Monberg, hoofd verkoop bij Hama Hama. ‘Maar die vele blijken van steun – mensen rijden helemaal hierheen om oesters en andere schelpdieren te kopen of ze bestellen online – is echt hartverwarmend.’

Volgens de laatste metingen werden in de staat Washington in 2013 meer oesters, venusschelpen, mosselen en sint-jakobsschelpen gekweekt dan in welke andere staat ook. Er werkten meer dan drieduizend mensen in die bedrijfstak en er werd voor ongeveer 150 miljoen dollar geproduceerd.