Foreign Affairs | New York

Eén ding staat vast: de economie zal nooit meer hetzelfde zijn, stelt de invloedrijke econoom Branco Milanovic, die een parallel trekt tussen de huidige crisis en de val van het Romeinse rijk. ‘De wereld staat voor een ingrijpende verandering.’

Sinds maart is de wereld in de ban van een kwaad dat we niet effectief weten te bestrijden en waarvan niemand de duur kan voorspellen. De economische repercussies van de nieuwe coronapandemie zijn een probleem dat de macro-economie niet kan oplossen of verlichten. Integendeel, we zouden weleens voor een drastische verandering van de aard van de wereldeconomie kunnen staan.

De directe crisis heeft te maken met vraag en aanbod. Het aanbod schiet tekort omdat bedrijven sluiten of op een laag pitje produceren om ervoor te zorgen dat werknemers geen covid-19 oplopen. Een lage rente kan niet goedmaken dat werknemers wegvallen, zoals een lage rente ook niet ineens de verloren dag-, week- of maandproductie kan goedmaken van een fabriek die in oorlogstijd is gebombardeerd.

Het aanbodprobleem wordt nog verhevigd door een afname van de vraag, want mensen moeten binnen blijven en veel van de goederen en diensten die ze consumeren zijn niet langer beschikbaar. Als je hele landen afsluit en het luchtverkeer platlegt, kun je de vraagkant en de prijzen manipuleren wat je wilt, maar gevlogen zal er niet worden. Als mensen bang zijn om naar een restaurant of een evenement te gaan of wanneer hun dat verboden wordt, heeft sturing van de vraag op z’n hoogst een zeer beperkt en bovendien ongewenst effect, vanuit volksgezondheidsperspectief bezien.

Het zou weleens afgelopen kunnen zijn met de globalisering