360 | Amsterdam

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

© Lara Solanki/Netflix

SERIE | Grappig, slim, actueel en woke

Grappig, slim, actueel en woke
Nieuwe Netflix-serie heeft alle juiste ingrediënten

Coming of age-series doen het goed op Netflix, en niet alleen bij tieners. Na onder andere Sexeducation en Stranger Things komt de streamingdienst met een nieuwe variant, waarin hoofdpersoon Devi Vishwakumar zich tot doel stelt na de brugklas een tikkeltje populairder
te zijn. Never Have I Ever bevat alle gangbare ingrediënten – dromen over onbereikbare jongens, onbegripvolle moeders, onafscheidelijke bff’s –, maar Devi (Maitreyi Ramakrishnan), schrijft IndieWire, is meer dan een cliché. Ze zou, volgens haar therapeut, nooit om haar vader hebben gerouwd en haar dagen met relaties en seks willen vullen om aan het heden te ontsnappen.

Ook Vanity Fair vindt de show uitzonderlijk: ‘Wanneer zag je voor het laatst Amerikaanse televisie met in de hoofdrol een Zuid-Aziatische tiener? Wanneer was een hele aflevering in een reguliere sitcom gewijd aan [de hindoeïstische feestdag] Ganesh Pooja? En wie had kunnen vermoeden dat de verteller van zo’n show de legendarische tennisser John McEnroe zou zijn?’ (Wie wil weten waarom de gepensioneerde tennisspeler, ‘een blanke man met zelfverklaarde woedekwesties’, de perfecte verteller is voor Devi’s verhaal: in de eerste afleveringen wordt de keuze volgens het fashionblad perfect toegelicht.)

Now Toronto noemt de serie beminnelijk, grappig, slim, actueel en woke. Devi’s beste vriendinnen zijn Eleanor (Ramona Young), die Oost-Aziatisch is, en Fabiola (Lee Rodriguez), halfbloed en lesbienne. Maar bij alle inclusiviteit laat scenarioschrijver Mindy Kaling, bekend van de Amerikaanse Office, volgens IndieWire één steekje vallen. Devi zou een tijd verlamd zijn geweest door het verdriet om haar vaders dood, maar daaraan wordt slechts in grappige comments en vluchtige flashbacks aandacht besteed. ‘Voor een serie (…) waarin zelfs de zus van [schoolstud] Paxton door een actrice met het syndroom van Down wordt gespeeld, voelt deze behandeling van een lichamelijke beperking aan als een spreekwoordelijk doekje voor het bloeden.’

Het valt in deze tijden ook niet mee om woke te zijn…    
Laura Weeda

Never Have I Ever is sinds 27 april te zien op Netflix.