P24 Turkey | Istanboel

Geen enkele kiezer kan alle verkiezingsprogramma’s lezen en alle verkiezingsbijeenkomsten bijwonen. Daar is nu juist de pers voor. De Turkse journalist Efe Kerem Sözeri zette de standpunten en resultaten op een rijtje. Een belangrijk initiatief, vooral in een land als Turkije waar de democratie ernstig onder vuur ligt.

Hoe beslist u welke kandidaat of partij u kiest als u op 24 juni met twee stembiljetten in het stemhokje staat?

Sommigen van ons zullen op de leider stemmen die ze al sinds jaar en dag bewonderen, of op de partij waar hun familie ook altijd op stemde. Anderen zullen een strategische stem uitbrengen in een poging de macht van de ene partij in te perken of een andere over de kiesdrempel te helpen. En weer anderen aarzelen nog tussen minstens twee partijen en kandidaten, en hakken misschien pas op het laatste moment de knoop door.

Om uw tijd niet onnodig in beslag te nemen: vaste kiezers van partijen en de trouwe volgers van leiders heeft dit artikel niets te bieden. Wie een strategische stem wil uitbrengen hoeft enkel een duidelijke logica te volgen; deze kiezers kunnen voor hun plezier naar de illustraties aan het eind van het artikel kijken, verder zal er voor hen niets veranderen.

Maar voor de zwevende kiezers kunnen we heel wat doen. Geen enkele kiezer kan alle verkiezingsprogramma’s lezen, is in staat om de leider te leren kennen die in de media geen plaats krijgt – ook daar is de vrije pers voor.

Voor dit artikel heb ik eerst voor een aantal onderwerpen de verschillen tussen de partijen bij elkaar gezet. Vervolgens heb ik een wolk gemaakt van de woorden die het meest in de verkiezingsprogramma’s voorkomen. Tenslotte heb ik plaats ingeruimd voor portretten van de presidentskandidaten, en op basis van hun uitspraken woordwolken gemaakt.

Vat u dit artikel maar op als een klasgenoot die de avond voor het eindexamen langskomt en alle lessen en aantekeningen van het afgelopen semester voor u samenvat. Ik hoop dat het vooral de kiezers helpt die nu voor het eerst naar de stembus mogen.