The Daphne Projects / 360

Op 16 oktober 2017 werd Daphne Caruana Galizia vermoord. Ze zou ‘de meest gehate journalist van Malta’ zijn, omdat ze als enige over de corruptieschandalen en maffiapraktijken op het eiland schreef. Haar vakgenoten zette haar werk voort op een internationaal platform, gewijd aan ‘verboden journalistiek’.

Over het project:

‘Forbidden Stories is een nonprofitproject dat werd opgericht door Freedom Voices Network. We zijn een netwerk van journalisten die zich tot missie stellen het werk van andere journalisten die met bedreigingen, gevangenschap of moord te hebben voort te zetten en te publiceren.

Het is ons doel om hun verhalen levend te houden en ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk mensen toegang hebben tot ongecensureerd nieuws over belangrijke onderwerpen als het milieu, gezondheid, mensenrechten en corruptie.

Door het werk van verslaggevers die niet langer onderzoek kunnen doen te beschermen en continueren, geven we een sterk signaal af aan de vijanden van de vrije pers: een boodschapper kan je het zwijgen opleggen, maar de boodschap zelf hou je niet tegen.

In maart 2018 ontving Forbidden Stories de ‘Grote Prijs voor het Journalistieke Project van het Jaar’ op de jaarlijkse Franse Journalistenconferentie (journalisme.com).

» Bekijk hier het platform

Column van oprichter Laurent Richard. ‘Als een reporter wordt vermoord, nemen wij het onderzoek over’

Journalisten hebben de handen ineengeslagen en diegenen die hebben geprobeerd Daphne Caruana Galizia de mond te snoeren, zullen binnenkort tot de ontdekking komen dat ze daar niet in zijn geslaagd.

Jullie hebben de boodschapper gedood. Maar de boodschap zal voortleven.

De afgelopen zes maanden hebben vijfenveertig journalisten uit vijftien verschillende landen er in het geheim aan gewerkt om het onderzoek van de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia, die op 16 oktober 2017 werd vermoord, te voltooien en te publiceren.

Samenwerking is zonder enige twijfel de beste vorm van bescherming. Wat heeft het voor zin om een journalist te vermoorden als er tien, twintig, dertig collega’s klaarstaan om zijn of haar werk voort te zetten? Of je nou een dictator bent, de aanvoerder van een drugskartel of een corrupte zakenman, je grootste angst is dat je misdrijven aan het licht zullen komen. Journalisten zijn de vijand van het corrupte ecosysteem dat jij hebt opgetuigd. Maar stel dat alles wereldkundig wordt gemaakt, dat de boodschap wordt versterkt? De wereldpers zal je het vuur aan de schenen leggen, waar je ook gaat of staat. Er zullen schijnwerpers worden gericht op alle plekken waar je meent je te kunnen verschuilen.