Reuters | International

Reuters vond op Facebook meer dan duizend voorbeelden van berichten, commentaar en pornografische beelden waarin Rohingya en andere moslims worden aangevallen. De geheime missie die de socialmediagigant opzette, haalt weinig uit.

In april 2018 vertelde de oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg, tegen Amerikaanse senatoren dat de site nog eens tientallen Birmees sprekenden inhuurde om posts te controleren op haatzaaien. De situatie was nijpend.

Zo’n 700.000 leden van de Rohingya-minderheid waren de afgelopen tijd het land ontvlucht vanwege een militaire strafexpeditie en etnisch geweld. In maart vorig jaar zei een VN-onderzoeker dat Facebook werd gebruikt voor oproepen tot geweld tegen de islamitische minderheid. Het platform was volgens haar veranderd in ‘een beest’.

Vier maanden na Zuckerbergs plechtige belofte om maatregelen te nemen, is dit een kleine greep uit de posts uit Myanmar die in augustus 2018 te zien waren:

Iemand plaatste commentaar bij een advertentie voor een restaurant waar Rohingya-gerechten worden geserveerd. ‘We moeten ze net zo aanpakken als Hitler deed met de Joden, die ellendige kalars!’ zette hij erbij – kalar is een scheldwoord voor de Rohingya. Die post werd geplaatst in december 2013.