360 | Amsterdam

Dat sommige mensen er plezier in scheppen om anderen te maat te nemen, wordt niet alleen op straat duidelijk maar tekent ook de discussie over wie nou eigenlijk wat wel of niet zou moeten doen.

Follow welke leader? Omdat niemand het meer precies weet, zetten veel voorstanders van de anderhalvemeter-samenleving de hakken net zo diep in het zand, als degene die vragen stellen bij de beperkende maatregelen, ons allen opgelegd door een voor de meesten onzichtbaar virus.

Beiden partijen zullen met spijkerharde argumenten bewijzen dat zij hun gezond verstand gebruiken. In plaats van een nieuwe variant aan de toch al om zich heen grijpende polarisatie toe te voegen, zijn er vast betere manieren om jong en oud samen te laten gaan.

Maar om nou te gaan ruziën over wie wiens toekomst verziekt heeft, is contraproductief

Het weinig elegante ‘Ok, boomer’ waarmee de jonge generatie zich al langer keert tegen de neoliberale afbraak van de laatste decennia, onderbouwt alleen maar dat verschillende leeftijdsgroepen verschillende belangen hebben. Logisch dus dat er oppositie ontstaat. En maar goed ook, anders hadden de gedoemde binnenblijvers van vandaag zich nooit losgemaakt van de naoorlogse generatie die de wederopbouw vorm gaf en leefden we nu wellicht nog in een decor van Alex van Warmerdam. Maar om nou te gaan ruziën over wie wiens toekomst verziekt heeft, is contraproductief. Bovendien is het zaak de boomers te koesteren. Daar zit nog enige financiële armslag. Of gaan de millennials straks de rekening betalen?

Dus om ouders en grootouders voor onbepaalde tijd collectief huisarrest te geven, is misschien een teken dat de scheefgroei wel heel erg naar een kant overhelt. Achttien miljoen mensen van een bepaalde leeftijd, boven de 65 of de 70, barmhartig opsluiten, zoals de Franse senaat voorstelde ‘tot we een preventief medicijn hebben gevonden’ is regelrechte leeftijdsdiscriminatie en een ongrondwettelijke aantasting van ieders individuele vrijheid. Met miljoenen rechtszaken in het vooruitzicht krabbelde Frankrijk schoorvoetend terug. Jong en ouder zijn, elleboog tegen elleboog, hard nodig voor de na-pandemische wederopbouw.