The National  | Abu Dhabi

De Saoedische tv-serie_ Makhraj 7_, uitgezonden tijdens de ramadan, blaast het debat over een netelig onderwerp in het Midden-Oosten nieuw leven in: het Arabisch-Israëlische conflict.

Ramadan betekent: nieuwe televisieprogramma’s. Dat is een moderne traditie geworden in de Arabische wereld. De gedeelde, grensoverschrijdende tv-ervaring zorgt voor saamhorigheid onder Arabisch-sprekenden wereldwijd. Maar de reacties op deze programma’s lopen soms wel behoorlijk uiteen, en dat leidt tot strubbelingen. Dit jaar vormt daarop geen uitzondering.

Na de eerste vastendag komen de meeste gezinnen bij elkaar om te zien wat voor ramadanentertainment de satellietkanalen te bieden hebben. Elk jaar zorgen grote productie- en reclamebudgetten voor een overvloed aan programma’s op de eerste dag van de vastenmaand.

Dit jaar is Nasser Al Qasabi, de beroemdste televisiester van Saoedi-Arabië, terug op MBC met een programma getiteld Makhraj 7 [‘Uitgang 7’]. Het gaat in op recente veranderingen in het moderne Saoedi-Arabië: van vrouwen die de publieke ruimte veroveren tot de gevolgen van videogames, niets laten Al Qasabi’s personages – de ambtenaar Dokhi en diens gezin – onbesproken. Onder de dekmantel van humor komen serieuze kwesties op genuanceerde en invoelende wijze aan de orde.

Het onderwerp van de derde aflevering maakte niet alleen in Saoedi-Arabië maar in de hele Arabische wereld veel los: de Israëlische bezetting van Palestina en contacten met Israëliërs. Al tientallen jaren lang is dat een taboe-onderwerp, maar de afgelopen jaren zijn er toch vragen gerezen over hoe Arabieren zich tot Israëliërs moeten verhouden, nu de geopolitieke verhoudingen in de regio aan het verschuiven zijn.

In Makhraj 7 komen serieuze kwesties op genuanceerde en invoelende wijze aan de orde.