The New York Times  | New York  

Godfrey Mwampembwa, beter bekend als Gado, legt politici al bijna dertig jaar langs de meetlat. Nu is zijn focus verschoven naar nepnieuws rondom het coronavirus. ‘Ik dacht: hoe kan ik mijn steentje bijdragen aan het informeren van de bevolking?’

In een rustig kantoor op de derde verdieping van een gebouw in de zakenwijk van Nairobi was de cartoonist met het pseudoniem Gado een spotprent aan het tekenen over het coronavirus. De cartoon, getiteld Conspiracy Inc., is een parodie op de hausse aan ongefundeerde beweringen over de pandemie die in 177 landen inmiddels bijna een kwart miljoen mensen heeft gedood.

Hij tekent mannen en vrouwen die met grote stelligheid beweren dat farmaceutische bedrijven het virus hebben ontwikkeld, dat Amerikaanse soldaten het in China hebben verspreid en dat de Chinese overheid het wil gebruiken om Afrika te ontvolken en veroveren.

Omdat in Afrika de afgelopen weken de bezorgdheid over de ziekte is geëscaleerd, is Gado, wiens echte naam Godfrey Mwampembwa is, begonnen aan een reeks cartoons die scherp en inventief zijn, maar tegelijkertijd ook leerzaam en informatief.

‘Ik dacht: hoe kan ik mijn steentje bijdragen aan het informeren van de bevolking?’ vertelt Gado die middag, terwijl de wind jaagt door de straten van Nairobi, die er in de door de overheid afgekondigde lockdown desolaat en vrijwel leeg bij liggen.

Een kader uit Gado’s cartoon Conspiracy Inc, een parodie op de hausse aan ongefundeerde beweringen over de pandemie.  © Gado