South China Morning Post  | Hong Kong 

Onder de vaardige handen van de houtsnijdersfamilie Ng incarneren de goden van de rijke boeddhistische en taoïstische pantheons in kleurrijke beelden. Maar het traditionele ambacht staat onder druk door de concurrentie van machines.

Singapore: een uitgesproken moderne stad, waar de oude wijken vol beschimmelde winkelpanden van twee verdiepingen hoog lang geleden al zijn opgeknapt of gesloopt om plaats te maken voor winkelcentra, snelwegen en pompeuze, architectonische statements. Ondanks de van oudsher sterke invloed van China op de stadstaat, zou je niet verwachten er een ouderwetse zaak aan te treffen als Say Tian Hng, naar men zegt de laatste werkplaats in de regio waar houten, Chinese beelden van goden helemaal met de hand en volgens traditionele gebruiken worden gemaakt en gerepareerd.

Het heeft de Chinezen nooit ontbroken aan goden: de boeddhistische en taoïstische pantheons worden bevolkt door onnoemelijke aantallen. Sommige worden aanbeden in gemeenschappen over de hele wereld, andere horen bij één bepaalde plek. Het geloof in deze goden gaat tot duizenden jaren terug en wordt omschreven in het ietwat vreemde bestiarium Klassieker van bergen en zeeën en de zestiende-eeuwse roman De creatie van de goden – een fantasierijk verslag van de val van de Shang-dynastie (1600-1046 v.Chr.), vol corrupte priesters, woeste krijgers, taoïstische tovenaars en kwaadaardige vossengeesten.

Die goden dienden de mensen als patroonheiligen voor ongeveer elke denkbare situatie en ieder beroep of begrip: er zijn goden die staan voor gokkers, literatuur, varkensslagers, kompasrichtingen, artsen, geboorte, bedden, rijkdom, het weer, de kalender… noem maar op. Houten beeldjes van die figuren – de meeste zijn 15 tot 30 centimeter hoog – staan op altaars in tempels, bedrijven en woningen, en er wordt tot ze gebeden om succes, rijkdom en bescherming tegen onvoorziene gevaren.

“De persoonlijkheden van goden vertonen veel gebreken en obsessies en ze hebben vaak een opvliegend karakter”