Válasz Online  | Boedapest  

Overheden zouden het actieve deel van de bevolking moeten toestaan het gewone leven weer op te pakken, zodat ouderen niet langer het verwijt treft dat zij onevenredig over het lot van jongeren beslissen, schrijft deze Hongaarse publicist.

Een Amerikaans meisje zou aan de oorsprong hebben gestaan van het fenomeen. In de rij voor een winkel zou ze een man de ‘boomer remover’ hebben horen zeggen.

De tweet die ze eraan besteedde is waarschijnlijk de allereerste keer dat de uitdrukking met een hashtag de wereld in ging. Zevenhonderdduizend likes en 65.000 posts met de genoemde hashtag later, is de uitdrukking ‘boomer remover’ de bijnaam geworden die jonge westerlingen aan het coronavirus geven.

Millennials – mensen onder de dertig – hebben zich op sociale media snel meester gemaakt van de slogan. Die nogal smakeloos is als je bedenkt dat negentig procent van de honderdduizenden doden als gevolg van het coronavirus ouder is dan zeventig jaar.

Vorig jaar werden ouderen al bespot met de hashtag #okboomer [’t is goed met je, ouwe zak’]. Het verwijt aan ouderen luidt dat ze de wereld van nu niet meer begrijpen en een hypotheek nemen op de toekomst van jongeren. ‘Ok boomer’ werd de strijdkreet van de generatie van Greta Thunberg, de prominente jonge klimaatactiviste.

De gemeente Rotterdam heeft onder andere in het Vroesenpark cirkels in het gras gespoten om zonaanbidders te helpen anderhalve meter afstand te houden. – © Robin Utrecht