The Daily Telegraph | Londen

De Britse reisjournalist Anthony Peregrine heeft de ideale bestemming voor een ‘staycation’ gevonden: de Engelse badplaats Morecambe, het tegenovergestelde van luxe.

Minister van Volksgezondheid Matt Hancock heeft gezegd dat ‘grote, luxe, internationale vakanties’ er dit jaar niet in zitten. Oké. Laat me u dan in dat verband attent maken op het badplaatsje Morecambe. Weinig plekken zijn minder luxe of internationaal. Het stadje is dus geschapen voor 2020. Als ik in Groot-Brittannië woonde, wat niet het geval is, zou ik daar zeker mijn ‘staycation’ houden – en niet alleen omdat er wat mensen wonen die ik erg graag mag.

Ook hoef ik zeker niet meer naar al die geliefde stukjes van ons land waarvan de bewoners tijdens de lockdown zeiden dat iedereen er moest wegblijven. Ik snap wel een beetje wat ze bedoelden, maar die ‘keep out’-bordjes hadden toch iets burgerwacht-achtigs. Lokale bewoners zijn niet de eigenaar van deze landschappen, ze wonen er alleen maar. Hoe dan ook, het duurt nog wel even voor ik daar terugkom. Wanneer de pandemie bedaart, mogen ze wat mij betreft hun romantische B&B’s, hun visrestaurantjes en hun popperige tearooms weer vol laten stromen. Ik zit dan in Morecambe, dat, zo weet ik vrij zeker, altijd blij is dat ik kom. Dat blij is met iedereen die komt. Overtoerisme is nog niet zo’n groot probleem als je zou verwachten op dit grootse stukje kust in Lancashire.