Mainichi Shimbun | Tokyo

De economische gevolgen van de Covid-19 pandemie zijn voor veel Japanners zo beangstigend, dat de telefonische hulp- en preventielijnen platgebeld worden. 

Terwijl in Japan het coronavirus om zich heen greep, bereikte het aantal telefoontjes naar telefonische hulplijnen voor zelfmoordpreventie een absoluut record. Veel Japanners overwogen de hand aan zichzelf te slaan omdat ze bang waren door hun teruglopende inkomsten de eindjes niet langer aan elkaar te kunnen knopen, of omdat ze vereenzaamden doordat ze hun familie niet meer konden zien. Toen de noodtoestand op 4 mei werd verlengd, zou het aantal mensen dat zelfdoding overwoog nog verder zijn opgelopen. De noodtoestand in Japan duurde al met al zes weken en is op 26 mei opgeheven.

‘Ik heb zelfs overwogen niet alleen mezelf van kant te maken, maar ook mijn kinderen,’ vertrouwde een vrouw uit Tokio een hulplijnmedewerker toe. De gedachte aan zelfdoding was eind maart bij haar opgekomen, nadat het steeds verder bergafwaarts was gegaan met haar internetbedrijf.
Al een maand lang had de ene na de andere klant zijn bestelling geannuleerd, uit zorg over de economische vooruitzichten. Haar maandomzet, die tot dan toe tussen de 6 en 7 miljoen yen had bedragen (50.000 à 60.000 euro), was in maart tot vrijwel nul gedaald.

Ze was genoodzaakt geweest een persoonlijke lening van 4 miljoen yen (32.000 euro) af te sluiten om de salarissen van haar twintig werknemers te kunnen betalen.In april, toen de epidemie zich verder uitbreidde, trad er geen verbetering op in haar bedrijf en was ze voor de lopende kosten aangewezen op het salaris van haar man en bezuinigingen op het huishouden. Er schoot nog net genoeg over om de salarissen van
mei te kunnen betalen, maar voor de maanden daarna vreesde ze het ergste. Omdat haar gezondheid achteruitging, raadpleegde ze haar huisarts, die haar problemen weet aan haar onvermogen om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

Een vrijwilliger van de Yorisoi Hotline staat een beller te woord. De hulplijn voor mensen met zelfmoordneigingen werd tijdens de medische noodtoestand overspoeld door telefoontjes. – © Issei Kato / Reuters