The Wall Street Journal | New York

De lagere olieprijzen zijn nadelig voor Amerikaanse producenten, maar ook ongunstig voor Riyad. En ze brengen de Amerikaans-Saoedische betrekkingen in gevaar.

President Trump en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman spelen een link spelletje poker, met als inzet de Amerikaanse olie-industrie en het Amerikaans-Saoedische bondgenootschap. De 34-jarige prins en de president zijn dikke vrienden sinds Trump Saoedi-Arabië als bestemming van zijn eerste buitenlandse reis koos en hiervoor met een warm welkom werd beloond. De president steunde Mohammed bin Salman toen deze de betrekkingen met Qatar verbrak. En ook toen de prins ervan werd beschuldigd dat hij zijn goedkeuring had gegeven aan de moord op Jamal Khashoggi, bleef Trump achter hem staan.

Nu bedreigt Bin Salman echter de Amerikaanse olie-industrie, de Amerikaanse nationale veiligheid en de kansen op herverkiezing van Trump. In maart overspoelde de kroonprins de markt met olie om Rusland te dwingen zijn eigen olieproductie te beteugelen, en zo prijsdalingen te stuiten. Maar op hetzelfde moment brak de coronacrisis uit, die economieën in een recessie bracht, waardoor de olieprijzen kelderden. Trump reageerde snel. Hij wist Saoedi-Arabië, Rusland en andere olieproducenten er begin april van te overtuigen de productie te verminderen. Maar die vermindering kwam te laat en was niet drastisch genoeg, en de wereldwijde consumptie bleef dalen.

Nu de olie nog maar zo’n 30 dollar per vat kost, dreigt voor Saoedi-Arabië de ergste economische crisis in decennia. – © Tasneem Alsultan / Bloomberg / Getty