The Atlantic | Washington D.C.

Er gaat niets boven livemuziek, schrijft Dave Grohl, de frontman van de Foo Fighters. De treurige schermpjes waarmee we het nu moeten stellen, doen hem denken aan beveiligingscamera’s en klinken als ‘de geluidsopnamen die Neil Armstrong vanaf de maan stuurde’.

Waar had je dit jaar de 4e juli [Amerikaanse Onafhankelijksheidsdag] willen vieren? Lekker in de achtertuin, barbecueën met je gekste familieleden, ruziënd over wie het illegale vuurwerk mag afsteken dat je aan lager wal geraakte neefje uit South Carolina heeft meegesmokkeld? Of nog beter: in het Shenandoah National Park, met een kleffe hotdog in je hand, terwijl We’re an American Band van Grand Funk Railroad keihard  opstaat?

Ik weet precies waar ik had moeten zijn: in het FedExField-stadion, net buiten Washington D.C., met mijn band Foo Fighters en zo’n tachtigduizend van onze beste vrienden. We zouden vieren dat 25 jaar geleden ons debuutalbum is uitgekomen. Een door en door Amerikaans, gedenkwaardig feest waarbij het bier rijkelijk zou vloeien. Het zou een spetterend evenement worden waar drommen door de zon gebronsde mensen op af zouden komen, en ze zouden allemaal meezingen op een kwart eeuw Foo Fighters. Maar het is anders gelopen.

Helaas heeft de coronapandemie de livemuziek verbannen naar kleine, treurige schermpjes die doen denken aan beveiligingscamera’s van huisdeuren en klinken als de geluidsopnamen die Neil Armstrong vanaf de maan stuurde, hakkelend en gecomprimeerd. Daarbij vergeleken lijkt Max Headroom haast een mens. Begrijp me goed, ik kan leven met de saaie en beperkte cuisine van de quarantaine (met mijn lasagna is niets mis!) en ik weet dat iedereen zich gelukkig mag prijzen die niet in een ziekenhuis of bij een besteldienst werkt, maar toch, ik hunker naar een portie goeie ouwe live-rock-’n-roll, waarbij het zweet je uitbreekt en je trommelvliezen bijna scheuren. Liever vandaag dan morgen. Het soort muziek waarvan je bloed sneller gaat stromen, je lichaam in beweging komt en je hart een sprongetje maakt.

Er gaat niets boven de energie en de sfeer van een liveoptreden. Je voelt echt dat je leeft als je je favoriete artiest op het podium ziet staan, in levenden lijve, en niet als een eendimensionaal beeld dat opgloeit in je schoot terwijl je door een middernachtelijk YouTube-wormgat reist. Zelfs onze meest geliefde superhelden worden menselijk als je ze in het echt ziet. Stel je voor dat je in 1985 in het Wembley-stadion was geweest en Freddie Mercury het podium op had zien lopen voor het optreden van Queen op Live Aid. Dat zal voor altijd gelden als een van de beste liveoptredens aller tijden (al duurde het maar 22 minuten), omdat Freddie en Queen ons er op de een of andere manier aan hielpen herinneren dat er achter elke popster een mens schuilgaat: iemand die een armband met studs om zijn bovenarm doet, zich in een krankzinnig strak wit hemdje wurmt, zijn benen een voor een in zijn stonewashed jeans perst – gewoon iemand zoals wij. Maar dat er die dag geschiedenis werd geschreven kwam niet eens zozeer door de muzikale magie van Queen. Het kwam vooral door de manier waarop Freddie contact wist te maken met het publiek, en zo het aftandse voetbalstadion wist om te toveren in een sonische kathedraal. In het volle daglicht wist hij op majestueuze wijze 72.000 mensen te bespelen, ze tot een harmonieus koor te smeden.

Het legendarische benefietconcert Live Aid, in 1985 in het Londense Wembley-stadion, waarmee 100 miljoen dollar werd opgehaald voor de bestrijding van de hongersnood in Ethiopië. – ©  Georges De Keerle / Getty