360 | Amsterdam

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

De pandemie van vóór corona

Spike Lee verkent de zwarte beleving van Vietnam

FILM – Delroy Lindo, een van de vier acteurs in Spike Lee’s Da 5 Bloods, had nog geprobeerd de regisseur over te halen om van zijn karakter geen Trump-aanhanger te maken. ‘Hij kan toch ook gewoon conservatief zijn?’ Maar Lee hield vol dat de zwarte oorlogsveteraan voor Trump had gestemd en bovendien een petje met Make America Great Again droeg, aldus The New York Times. De regisseur zelf verklaart dat zijn moeder hem op jonge leeftijd leerde dat zwarten geen monolithische groep vormen, en inderdaad stemde in 2016 13 procent van de zwarte mannen in de Verenigde Staten voor Trump.

Het originele verhaal, ‘The Last Tour’, ging over vier witte veteranen, maar Lee wendde het aan om de ‘zwarte beleving’ van de Vietnamoorlog te verkennen, die ondanks de talloze films over het onderwerp nooit eerder in de bioscoop is vertoond. Hij en coauteur Kevin Willmott waren vooral geïntrigeerd door de psychologie van zwarte soldaten die in het buitenland vochten voor vrijheden die hun thuis werden ontzegd, een onderwerp dat Lee eerder onderzocht in de film Miracle at St. Anna (2008), over de Tweede Wereldoorlog. Da 5 Bloods gaat over deze cognitieve dissonantie bij het onevenredig hoge percentage Afro-Amerikanen dat in de oorlog diende, en over vijf mannen die terugkijken op hun leven en de schade overzien.

Het racisme dat Da 5 Bloods aan de kaak stelt, is niet zozeer nu weer akelig actueel, zegt Lee, maar is dat altijd gebleven. ‘Het is niet alleen Floyd. Dit speelt al vierhonderd jaar. Mijn grootouders kwamen in 1619 vanuit Afrika aan in Virginia,’ zegt hij in een interview met de BBC. ‘En het is niet alleen de VS. Dit gebeurt over de hele wereld. Dit is een pandemie van vóór corona.’
Laura Weeda

Da 5 Bloods is vanaf 12 juni te zien op Netflix.