The Wall Street Journal  | New York

Systemisch racisme is het systemisch vergeten van 55 jaar mislukt (Democratisch) beleid, schrijft commentator van The Wall Street Journal Daniel Henninger. ‘Wat hebben de jaarlijkse overheidsuitgaven van vele miljarden dollars aan sociale programma’s eigenlijk opgeleverd?’

Het is geen 1968. Het is erger.

Eind jaren zestig waren de hoogtijdagen van het moderne Amerikaanse liberalisme, dat toen een ideologie van de hoop was. In 1964 en 1965 waren door het voltallige Congres historische wetten op het gebied van de mensenrechten aangenomen. De aanleiding tot de rellen in 1968 was de moordaanslag op Martin Luther King. New York, Trenton, Chicago, Detroit, Baltimore, Kansas City en Washington stonden in brand. Vermoedelijk was er na de invoering van president Lyndon B. Johnsons Great Society-wetten te weinig tijd verstreken om al verbeteringen te kunnen zien in de situatie van de binnensteden.

Op maandag 25 mei overleed George Floyd in Minneapolis na een gewelddadige aanhouding door politieagent Derek Chauvin. Vanaf dat moment zijn er in diverse Amerikaanse steden elke dag demonstraties, die vaak gepaard gaan met rellen en plunderingen. De belangrijkste beschuldiging die deze week herhaaldelijk wordt geuit is dat de VS, dat wil zeggen het Amerikaanse volk, schuldig is aan voortdurend ‘systemisch racisme’.