360 | Amsterdam

Voor de vierde keer maakt 360 Magazine een selectie uit de shortlist van de European Press Prize.

We kozen de volgende verhalen: het verontrustende ‘Trigger Warning’, over wat honderden Noorse meisjes aan diepe psychische problemen met elkaar delen op een geheim Instagram-account. Waarom de actualiteit de werkelijkheid vaak overtoept, van de onvolprezen Oliver Burkeman. En om te laten zien dat verweer tegen afpersing en discriminatie loont, een menswaardig slotstuk over winkeliers in Palermo.

EPP

De European Press Prize (EPP) bekroont jaarlijks de beste journalistiek en is bestemd voor journalisten uit alle 47 landen van de Raad van Europa.

Dus ook voor landen van buiten de EU, zoals Zwitserland en Noorwegen. De EPP werd in 2012 opgericht en is inmiddels toe aan zijn achtste editie. Doel van de prijs is om kwaliteitsjournalistiek te stimuleren en de beste journalisten van Europa een podium te geven.

Er zijn vier vaste categorieën: onderzoeksjournalistiek, opinie, reportages en innovatie. Die laatste categorie is bedoeld voor journalistieke vernieuwingen in gedrukte vorm of digitaal, die een belangrijke bijdrage leveren aan de toekomst van de journalistiek. Daarnaast mag de jury jaarlijks een speciale juryprijs uit te reiken. Winnaars ontvangen 10.000 euro, te besteden aan een journalistiek project naar keuze.

De oprichters van EPP zijn Vereniging Veronica, Stichting Democratie en Media, The Guardian Foundation, MIDF, Thomson Reuters Foundation, Politiken en Jyllands Posten. De jury staat onder voorzitterschap van Sylvie Kauffmann, voormalig hoofdredacteur van Le Monde.

DE WINNAARS VAN DIT JAAR
▪ Distinguished Reporting Award: ‘The Uyghur women fighting China’s surveillance state’ – Isobel Cockerell
▪ Opinion Award: ‘How we stopped being comrades’ – Beata Balogová
▪ Investigative Reporting Award: ‘Trigger Warning’ – Annemarte Moland, Even Kjølleberg, Ruben Solvang
▪ Innovation Award: ‘How DoR organized an all-team pop-up newsroom in Transylvania’ – Decât o Revistă
▪ Special Award: Balkan Investigative Reporting Network