NRK  | Oslo  

In een verborgen account op Instagram plaatsen jonge meisjes verontrustende berichten over automutilatie en zelfdoding. Ze vinden er steun maar hun toestand kan er ook door verergeren. Noorse onderzoeksjournalisten volgden het profiel van de zeventienjarige Andrine, die een einde aan haar leven maakte. ‘Nee, Andrine!!! (treurig gezichtje)’.

De kast waarin Andrine (17) zich heeft verstopt is zo klein dat ze op haar knieën moet zitten. Met haar mobiel post ze enkele berichten op haar Instagram-account. Honderden Noorse meisjes op dit geheime netwerk kunnen Andrines berichten over haar doodswens lezen.

NRK heeft onderzoek gedaan naar dit donkere netwerk op Instagram. Andrine is slechts een van de vele meisjes die er toegang toe hebben. Minstens vijftien Noorse meisjes uit deze gesloten groep hebben zich, in een periode van enkele jaren, van het leven beroofd. Andrine is lange tijd een van de actiefste gebruikers van deze site geweest – tot in haar laatste uren.

Laatste Instagram-post

Tussen haar huilbuien door lijkt ze zich nauwelijks bewust van de twee volwassenen die vlak naast de kast staan. Ze is met haar aandacht bij het netwerk en ze probeert moed te verzamelen om een berichtje te posten dat een ogenblikkelijk gedeeld zelfmoordbriefje zal blijken, in een van haar laatste Instagramposts:

Alles gecheckt. Shit, Andrine – je moet het alleen nog doen. DOE HET! Trek je niets aan van het kutgevoel in je buik dat niets te betekenen heeft. Aarzel niet langer. Jezus, alsof het iemand wat kan schelen.
Opmerking: NEE ANDRINE!! NIET DOEN!
Opmerking: NEE!!!!

‘Eindelijk is alles zover’, schrijft ze. Ze is door de kinderbescherming uit huis geplaatst en woont al bijna tien maanden in een privékliniek. Op die dag valt alles op zijn plaats.

Ik hoor dat ze naar me op zoek zijn. Ik kan niets zeggen. (Gecensureerd, gecensureerd, gecensureerd, gecensureerd, gecensureerd). Dus ik heb een duidelijk pad uitgestippeld voor als ik zover ben. Niemand kan me nog tegenhouden.