Corriere della Sera  | Milaan 

Dankzij de inzichten van een voorheen zo goed als onbekende infectioloog is Athene er voorlopig in geslaagd de strijd tegen corona te winnen. Maar kan het land een volgende economische crisis aan?

Het zal vast iets zeggen over een land dat zich had uitgeleverd aan allerlei charlatans, praatjesmakers en uitdelers van onterechte bonussen dat niemand ooit had gehoord van de man die momenteel hun populairste landgenoot is. Helemaal niemand, buiten zijn privékringen en werkomgeving.

Dat veranderde allemaal eind februari, toen duidelijk werd dat covid-19 vanuit Lombardije aan een opmars door Europa begon. Sotiris Tsiodras, een 54-jarige infectioloog uit Athene, besloot op dat moment rechtstreeks contact op te nemen met de regering. Hij legde premier Kyriakos Mitsotakis en diens team uit dat ze geen uur meer mochten verspillen. Griekenland had geen andere keuze dan het virus voor te zijn, voordat het virus het land te gronde zou richten. Ruim tien jaar van bezuinigingen hadden de gezondheidszorg verzwakt en IC-afdelingen dermate aangetast dat het land niet opgewassen zou zijn tegen een mogelijke golf van besmettingen.

Toekomstgerichter

Van eind maart tot eind mei was de infectioloog het vertrouwde gezicht voor een hele natie die om zes uur ’s avonds aan de televisie gekluisterd zat. Deze man van de wetenschap verdeelt niet en wakkert geen afgunst aan; hij belichaamt eerder een nieuw gevoel van trots in een land dat toekomstgerichter, meer bereid tot het brengen van offers en daarom beter beschermd is tegen de pandemie dan de rijke leden van de Europese Unie.

Het is de verdienste van Mitsotakis dat hij onmiddellijk begreep dat hij op de gebeurtenissen moest anticiperen, in plaats van erachteraan te hollen. Nog voordat de epidemie zich verspreidde, kondigde de premier een van de snelste en radicaalste lockdowns in Europa af: volgens de Government Response Tracker van de Universiteit van Oxford, die de effectiviteit van lockdownregimes bijhoudt, scoorde Italië in april 68,7, Duitsland 65 en Griekenland 77. De resultaten zijn voor iedereen zichtbaar en zijn des te opmerkelijker vanwege de kwetsbaarheid van Griekenland, waar het inkomen sinds 2009 met 29 procent was gedaald (vóór het herstel van de laatste jaren).