Reportagen   | Bern

Russische priesters komen in opstand tegen de afgelasting van de viering van het orthodoxe paasfeest. Aartsbisschop Tkatsjev briest: ‘Op grond van de cijfers kunnen we dit niet eens een pandemie noemen! Zodra je de televisie uitzet, houdt het coronavirus op te bestaan.’

Ouders in Denemarken komen in opstand tegen het openen van kinderdagverblijven en kleuterscholen en richten een Facebookgroep op: ‘Mijn kind is geen proefkonijn.’ Een vooraanstaande arts in een groot ziekenhuis in Zweden zegt tegen het tijdschrift Time dat de Zweedse aanpak vermoedelijk zal resulteren in een drama van ongekende omvang. Anders Tegnell, de epidemioloog die aan het hoofd staat van de Zweedse coronabestrijding, brengt daar tegen in dat we op dit moment allemaal proefkonijn zijn, mensen in landen met een strenge lockdown ‘misschien nog wel meer dan de Zweden’. Onlinebookmakers, werkzaam in een bedrijfstak waar wereldwijd zo’n 1,6 biljoen per jaar in omgaat, zitten volledig aan de grond. Omdat er geen live wedstrijden meer worden gespeeld, worden er ‘spookwedstrijden’ georganiseerd, zoals de wedstrijd tussen de fictieve Oekraïense teams FC Berdyansk en SC Tavriya, compleet met een gefingeerde live ticker voor de goklustigen. Drievoudig Ironman-kampioen Jan Frodeno haalt tweehonderdduizend euro op voor een goed doel door thuis de volledige 226 kilometer van een Ironman-traject af te leggen, zwemmend in een bad met jetstream, fietsend op een hometrainer en rennend op een loopband. Vlak voor zijn honderdste verjaardag haalt de Engelse oorlogsveteraan kapitein Tom Moore met een fundraiser meer dan 28 miljoen pond op door honderd keer met zijn rollator zijn vijfentwintig meter diepe tuin op en neer te lopen. Credit Suisse past de bonusregelingen aan om managers te beschermen in het geval van een wereldwijde depressie ten gevolge van het coronavirus. Goed nieuws voor de professionele gokkers in Las Vegas: zij kunnen nu aanspraak maken op een werkloosheidsuitkering. De Amerikaanse wapenverkoper Ammo.com meldt een omzetstijging van 800 procent tussen 23 februari en eind maart, ten opzichte van de veertig dagen daarvoor. Een kanoër verlaat zijn omgeslagen kajak in woelig water en weet ternauwernood een klein eilandje te bereiken in Jamaica Bay, New York. Hij wordt gered door de politie nadat hij met grote letters ‘HELP’ in het zand heeft geschreven. ‘Een kanoër die social distancing wel heel serieus neemt,’ grapt het hoofd van de politie in een tweet.

Híjar

Spanje
Midden op het Híjar-plein laat de burgemeester zijn staf zakken terwijl hij zoals altijd om zijn as draait. Op zijn netvlies schitteren duizenden in het zwart geklede trommelaars die zich al vijfhonderd jaar op deze plek verzamelen. In 2020 trommelen ze niet samen, maar ze zíjn de fanfare van Semana Santa en daarom zal geen pandemie ter wereld hun het zwijgen opleggen. Tijdens de Ruta del Tambor y el Bombo in Teruel is Pasen meer dan een religieuze aangelegenheid, het is het geloof in percussie. Het oorverdovende geluid van duizenden drumstokken die tegen het trommelvel slaan is een kreet van saamhorigheid, waar nu meer dan ooit behoefte aan is. Dit jaar trommelen ze op de balkons van het dorp of ver weg, zoals Luis Buñuel elke Goede Vrijdag deed. Velen beschikken niet over een trommel hier in de stad en pakken in plaats daarvan potten en pannen. Sommige mensen slaan lusteloos en verdrietig, anderen slaan met alle kracht die ze in zich hebben terwijl hun tranen over het trommelvel stromen, maar overal echoot unaniem de hashtag #Alleskomtgoed.
Mari Cruz Aguilar