The Guardian | Londen

Historicus Mark Ponte ontdekte op een oude prent het schip De Beeckestijn, het bleek een Amsterdams slavenschip dat een hoofdrol heeft gespeeld in een van de zwartste bladzijdes uit de Amsterdamse geschiedenis: het slavernijverleden. The Guardian sprak hem over zijn vondst.

Er is een vroeg achttiende-eeuwse prent opgedoken van een slavenschip van de West Indische Compagnie (WIC). Deze is te zien op een tentoonstelling in het kader van de erkenning door de stad Amsterdam van dit aspect van haar verleden.

De Beeckestijn vervoerde in totaal ongeveer 4600 tot slaaf gemaakte mensen van de Afrikaanse westkust naar de Nederlandse kolonies Suriname en Sint-Eustatius, op in totaal zeven overvaarten tussen 1722 en 1736. Zeker duizend mensen zijn aan boord gestorven.

De archieven laten zien dat het sterftecijfer onder de tot slaaf gemaakte mannen, vrouwen en kinderen tijdens de lange, zware tocht over de Atlantische Oceaan vaak wel een derde bedroeg.

De prent wordt nu getoond op de tentoonstelling Amsterdammers en slavernij in het Stadsarchief, georganiseerd ter ere van de 157ste verjaardag van het einde van de slavernij in de Nederlandse kolonies in Suriname en op de Antillen. Na 200 jaar van intensieve handel werd op 1 juli 1863 de slavernij eindelijk afgeschaft.

Op zich was Hendrik de Leths prent van De Beeckestijn, aangemeerd aan de Prins Hendrikkade, al wel bekend; er bestonden afdrukken van in meerdere collecties. Toch werd pas recent ontdekt dat het om een slavenschip ging. Dat gebeurde toen gastconservator van de tentoonstelling en historicus Mark Ponte de scheepsverslagen terugvond.

De prent van Hendrik de Leth met het slavenschip Beeckestijn. – © Stadsarchief Amsterdam