The Guardian | Londen

Beweren dat witte mensen stuk voor stuk schuldig en geprivilegieerd zijn, leidt volgens schrijver Kenan Malik de aandacht af van de werkelijke oorzaken, zoals een onrechtvaardig rechtssysteem.

De verandering is verbijsterend snel gegaan. Zes jaar geleden meenden de meeste Amerikanen nog dat zwarte mensen die omkomen door politiegeweld slachtoffer waren van ‘op zichzelf staande incidenten’. Inmiddels is drie op de vier Amerikanen van mening dat er sprake is van een systemisch probleem. De steun voor Black Lives Matter is de afgelopen twee weken sneller gegroeid dan in de afgelopen twee jaar. En de protesten in de steden brengen ditmaal niet Trumps aanhang op de been, maar lijken zijn aanzien juist te schaden en de tweedeling in het land vooralsnog niet te vergroten.

Niet alleen bij het publiek, maar ook bij grote organisaties lijkt sprake van een omslag in het denken. De americanfootballbond NFL, die de afgelopen vier jaar zijn afkeuring uitsprak over spelers die tijdens het volkslied knielen uit protest tegen racistisch geweld, komt daar nu van terug. Bij Nascar-races, de meest Trumpiaanse aller sporten, zijn Confederatievlaggen [de vlag van de zuidelijke staten die zich in de Amerikaanse Burgeroorlog hadden afgescheiden van het Noorden, omdat ze de slavernij niet wilden afschaffen; tegenwoordig beschouwd als een racistisch symbool] in de ban gedaan. En het ene na het andere grote bedrijf heeft publiekelijk steun betuigd aan Black Lives Matter.

Ook in Groot-Brittannië is het denken veranderd. Van massabetogingen her en der tot een nieuw nationaal debat over standbeelden en geschiedschrijving, van voetballers en politici die demonstratief knielen tot theefabrikant Yorkshire Tea, die een criticus van Black Lives Matter laat weten: ‘koop alstublieft onze thee niet meer’ – het openbare leven lijkt onherroepelijk veranderd. Toen betogers het standbeeld van slavenhandelaar Edward Colston in Bristol neerhaalden, keurde slechts een minderheid van de Britten dat goed. Maar een meerderheid vond wel dat het standbeeld van overheidswege verwijderd had moeten worden, iets wat tot voor kort ondenkbaar was geweest.

In de VS hebben zwarte Amerikanen meer kans om door politiegeweld om het leven te komen dan witte Amerikanen. – © Unsplash