Myanmar Times | Rangoon

De internationale gemeenschap en het bedrijfsleven roepen op om de internetstop in de conflictgebieden van de staten Rakhine en Chin op te heffen. ‘Complete afsluiting van het internet zet levens op het spel en beperkt de rechten van miljoenen mensen.’

De informatiestop in Myanmar, die ruim een miljoen mensen treft, is eind juni zijn tweede jaar ingegaan. Steeds luider klinkt de roep om de ban te beëindigen.

De blokkering van mobiele internetdiensten, volgens burgerrechtenorganisaties de langste door de overheid opgelegde internetban ter wereld, heeft een directe impact op het dagelijks leven en belemmert de bestrijding van de covid-19-pandemie in de getroffen gebieden.

De beperkingen zijn door de regering van Daw (‘tante’) Aung San Suu Kyi op verzoek van het leger opgelegd om een groeiende opstand het hoofd te bieden. Sinds januari 2019 zijn er honderden burgers gedood en meer dan honderdduizend ontheemd geraakt door gevechten tussen het Myanmarese leger (Tatmadaw) en het Arakan Army van boeddhistische rebellen in het westen van het land. De overheid heeft ook ruim tweeduizend websites geblokkeerd, waaronder nieuwssites in de deelstaat Rakhine, en journalisten die verslag deden van het conflict vervolgd wegens schending van de antiterrorismewet.

Het verbod ging een jaar geleden in toen het ministerie van Transport en Communicatie op verzoek van het leger beperkingen oplegde aan mobiele internetdiensten in acht townships [bestuurlijke subdistricten] in Noord-Rakhine en in de stad Paletwa in de deelstaat Chin. In september 2019 hief het de beperkingen in vijf townships op, waarna ze in februari 2020 weer werden ingevoerd. Op 2 mei beëindigden de autoriteiten het verbod in de stad Maungdaw.

Deze maatregelen werden evenwel niet openbaar gemaakt. ‘Het gebrek aan transparantie is een van de ernstigste aspecten van de informatiestop en ondermijnt de rechtsstaat,’ aldus Yin Yadanar Thein, directeur van burgerrechtengroep Free Expression Myanmar.

Ondanks oproepen van lokale organisaties en westerse ambassades om het internetverbod op te heffen, liet het ministerie deze maand weten het in de resterende acht townships tot ten minste 1 augustus te zullen verlengen in verband met de problematische veiligheidssituatie. Volgens Soe Thein, topambtenaar van het ministerie, worden de internetdiensten hervat ‘als er geen bedreigingen meer zijn voor de bevolking, en geen schendingen van de telecommunicatiewet’.

Studenten van de universiteit van Rakhine protesteren tegen de internetban. Als noodmaatregel heeft de regering van Myanmar daar het mobiele internet afgesloten en ruim tweeduizend websites geblokkeerd. – © Nyut Win / ApA