Le Temps | Genève

Tienduizenden Malinezen hebben op 19 juni gedemonstreerd om het ontslag van hun president te eisen, onder aanvoering van de salafistische Imam Mahmoud Dicko. Het land wordt ontregeld door jihadistisch geweld en een politieke crisis.

In Mali is een nieuw front ontstaan van betogers die het aftreden eisen van president Ibrahim Boubacar Keïta, bijgenaamd IBK, die sinds 2013 aan de macht is. In de hoofdstad Bamako hebben zich op 19 juni opnieuw tienduizenden Malinezen verzameld om ‘Weg met IBK’ te scanderen. Het immense Sahelland, dat toch al ontregeld wordt door geweld van jihadisten en milities, zat niet ook nog op een politieke crisis te wachten.

De 5 juni-beweging – genoemd naar de datum van een eerdere betoging – verenigt oppositiepartijen, maatschappelijke organisaties en anticorruptieactivisten, maar ook aanhangers van Mahmoud Dicko, een salafistische imam die het symbool van de protesten is geworden. Na afloop van dit nieuwe machtsvertoon heeft de protestbeweging de toenadering van president IBK afgewezen, die zich bereid verklaarde een regering van nationale eenheid te vormen.

Imam Mahmoud Dicko groet zijn aanhangers op het Onafhankelijkheidsplein in Bamako, tijdens de demonstratie op 19 juni tegen president Ibrahim Boubacar Keïta. © Matthieu Rossier / Reuters