Profil | Moskou

Met haar gestileerde video’s over het leven in een dorpje in Sichuan heeft deze Chinese blogger ook succes in het Westen. Het Russische weekblad Profil onderzocht wat er achter het Youtube-fenomeen schuilgaat.

‘Een subliem kanaal. Een ongelooflijk kalme, harmonieuze sfeer: de natuur, de nevel, de frisse en tintelende lucht. Als ze brood wil bakken maakt ze cement en metselt een oven van bakstenen waarin ze haar deeg laat garen. Wanneer de schemering invalt, is het brood klaar. Helemaal top, geweldige ASMR.’ Zo oordeelt de beroemde Russische designer Artemi Lebedev over de video’s van de Chinese YouTube-ster Li Ziqi.

Het ASMR-gevoel (autonomous sensory meridian response), dat in 2010 zijn opwachting maakte in de Verenigde Staten, is enorm populair in Rusland en de voormalige Sovjetrepublieken. Niet iedereen is bekend met deze vorm van ‘hersenmassage’, die bereikt wordt door fascinerend monotone filmbeelden te combineren met geluidsstimuli als fluisteren, sissen, knarsen of ademen.

Li Ziqi’s korte video’s, van acht tot twaalf minuten, zijn ware kunstwerken. Allemaal vertellen ze een afgerond verhaal over een specifiek thema. De
esthetiek van Li Ziqi is heel anders dan die van de meeste Chinese bloggers. Het zijn geen clips die sensatiezucht aanwakkeren. Li Ziqi streeft precies het tegendeel na. Een pastorale esthetiek met een absoluut tolstojaans karakter.