Christian Science Monitor | Boston

Deepwater Horizon, zo staat de grootste olielek in de geschiedenis bekend. Op 20 april 2010 ontplofte het gelijknamige boorplatform in de Golf van Mexico. Tien jaar later maakt Christian Science Monitor de balans op met wetenschappers die de milieuramp bestudeerden.

Christopher Reddy had er schoon genoeg van. De wetenschapper bestudeerde nu al vijftien jaar olieverlies bij olierampen, maar hij raakte gefrustreerd omdat zijn laboratoriumonderzoek door zowel de overheid als de industrie werd genegeerd. Hij vond dat het tijd werd om iets anders te gaan doen.

Een paar weken later ontplofte booreiland Deepwater Horizon.

‘Ik werd gebeld door een wetenschappelijk ambtenaar die ik goed kende. Hij zei dat ze iemand nodig hadden om erheen te gaan en wat veldwerk te doen. Ik zei tegen hem: “Nee, ik doe geen onderzoek meer. Ik ben het zat.”’

De explosie op de Deepwater Horizon op 20 april 2010 werd al snel ’s werelds grootste maritieme olielek en Reddy, een belangrijke wetenschapper bij het Woods Hole Oceanographic Institute, spoedde zich alsnog richting Louisiana.

Opruimwerkzaamheden in 2010 in Orange Beach, Alabama. Met absorberend materiaal werd geprobeerd op het strand de vrijgekomen olie op te ruimen. Miljoenen zeedieren en zeevogels kwamen om tijdens de milieuramp. – © Joe Raedle / Getty