Reportagen   | Bern

De hele wereld volgt online nauwkeurig de statistieken terwijl het dodental toeneemt van honderden naar duizenden en het aantal besmettingen van duizenden naar tienduizenden naar honderdduizenden.

Boris Johnson, die eerst nog op groepsimmuniteit mikte, loopt covid-19 op, evenals twee leden van de Spaanse regering die deelnamen aan de demonstraties tijdens Internationale Vrouwendag in Madrid. Videoconferentie-app Zoom wordt drie miljoen keer gedownload, Times Square oogt als een spookstad en uit ziekenhuizen in Bergamo komen ijzingwekkende berichten. De Olympische Zomerspelen in Japan worden uitgesteld. India legt 1,3 miljard mensen huisarrest op. De Verenigde Staten komen met een economisch steunpakket van twee biljoen dollar. Het aantal echtscheidingsaanvragen in het Chinese Xi’an rijst de pan uit na twee maanden lockdown. In Rimini wordt de 101-jarige Alberto Bellucci, die geboren werd op het hoogtepunt van de Spaanse-grieppandemie, in het ziekenhuis opgenomen met hoge koorts en longontsteking. Tien dagen later wordt hij weer ontslagen, volledig genezen. ‘Blijf thuis!’ waarschuwt een nieuwslezer van het Zwitserse Tagesschau aan het eind van elke uitzending.

Athene

Griekenland
Op de platte, ongeliefde daken van Athene, te midden van een roestend woud van televisieantennes, voltrekken zich nieuwe rituelen. Verwaarloosde ruimtes worden koortsachtig verkend in deze stad van flatgebouwen waar de rijken dakterrassen hebben en de rest van de daken het domein is van drogend wasgoed, duiven en kibbelarijtjes. Op een sjofel gebouw van vier verdiepingen fietst een klein meisje verwoede maar onwennige rondjes. Op een van de hoeken tuurt haar vader in een wolk van sigarettenrook naar de zee en drukt een mobiele telefoon tegen zijn oor, verwikkeld in een dringend maar onverstaanbaar gesprek. De stilte van de lege straten beneden wordt alleen verbroken door een groenteman die langzaam voorbijrijdt en zangerig zijn appels, tomaten en aardappels aanprijst. Boven dat alles een smetteloze Atheense hemel, schoner en helderder dan zelfs de oudsten, de bangsten of de meest kwetsbaren zich kunnen herinneren.
Daniel Howden