Reportagen   | Bern

In het eerste kwartaal heeft Netflix er zestien miljoen abonnees bij gekregen. YouTube blokkeert complotdenkers die het virus in verband brengen met 5G. In een verpleeghuis in Thun, Zwitserland, kunnen mensen hun familieleden bezoeken zoals in een gevangenis: bezoekers worden gescheiden van de bewoners door een glazen wand en communiceren met behulp van audioapparatuur.

Vorige week heeft Donald Trump wetenschappers opgeroepen onderzoek te doen naar de mogelijkheid het virus te bestrijden door patiënten te injecteren met ontsmettingsmiddel. In Iran zijn zevenhonderd mensen om het leven gekomen nadat ze methanol hadden ingenomen in een poging het coronavirus te bestrijden. Honderdduizenden textielarbeiders in Bangladesh negeren de landelijke lockdownmaatregelen; de merendeels vrouwelijke werknemers nemen het risico geïnfecteerd te worden om maar weer wat te kunnen verdienen nadat de fabrieken enkele maanden gedwongen gesloten zijn geweest.

In Japan verzoekt een aquarium mensen om met de driehonderd zeepalingen te videochatten en even naar ze te zwaaien; de dieren vertonen tekenen van stress door de afwezigheid van publiek. In Italië, waar de overheid nog altijd noodrantsoenen verstrekt, maken mensen plannen voor een vakantie aan zee: slimme ondernemers hebben een plexiglazen box ontworpen die mensen om hun strandstoel kunnen zetten. Het stadsbestuur van Wuhan laat weten dat er, voor het eerst sinds de uitbraak daar begon, niet één iemand met corona in de ziekenhuizen van de stad ligt. Inmiddels beschikken 47 miljoen vrouwen niet langer over voorbehoedsmiddelen, wat volgens de Verenigde Naties kan resulteren in een babyboom. ‘Kun je me zien?’ is een van de meest gestelde vragen uit deze thuiswerktijd, een vraag die weleens symbool zou kunnen gaan staan voor de coronacrisis.

Srinagar

India
Gewoonlijk begint de dag met fluitende vogels en het zachte zonlicht van april dat door de bladeren van de heg valt, tenzij er sprake is van een weersomslag. Wat vandaag het geval is. Eerst zijn er wat bliksemschichten in de verte, dan breekt het onweer los met een gedonder dat de ramen doet trillen in hun sponningen. Ik schuif het gordijn open en zie hoe de regen de populier in de tuin van Muhammad Rafiq geselt, de bladeren zwaar, trillend en druipend. Moeder zegt dat we tegenwoordig blij mogen zijn met wat regen. Vader kijkt op van zijn telefoon, waarop hij naar een YouTube-filmpje kijkt.

‘Hoe dat zo?’ wil hij van moeder weten.

‘Nou, dat lijkt me logisch. De regen kan de rondvliegende virusdeeltjes onschadelijk maken en de lucht zuiveren,’ zegt ze vinnig.

‘Hmmm,’ zegt hij instemmend en slaat dan terug.

‘En hoe zit het met de miljoenen daklozen op het platteland? Waar moeten die naartoe als het steeds maar regent?’ Moeder knippert met haar ogen.

Shaznaz Bashir