Reportagen   | Bern

Het aantal mensen dat positief test op covid-19 passeert voor het eerst sinds het begin van de pandemie de grens van een miljoen. In de Verenigde Staten verliezen 3,3 miljoen mensen hun baan. De prijs van ruwe Western Canada Select-olie daalt naar 4,18 Canadese dollar voor een vat van 159 liter, minder dan de prijs van een halve liter fatsoenlijk Canadees bier.

Het Hongaarse parlement geeft premier Viktor Orbán toestemming om bij volmacht te regeren, waardoor de scheiding der machten wordt ontmanteld; kritiek op het regeringsbeleid inzake corona kan nu vijf jaar gevangenisstraf opleveren. Italië pleit in een paginagrote advertentie in de Frankfurter Allgemeine Zeitung voor eurobonds. Aleksandr Loekasjenko, de president van Wit-Rusland, doet de internationale reactie op het virus af als ‘massapsychose’ en verklaart dat infecties het best kunnen worden bestreden door het halen van een frisse neus. In Spanje vat de politie drugsdealers in de kraag die zich voordoen als maaltijdbezorgers. ‘Als de regering het probleem niet kan oplossen, dan moet de georganiseerde misdaad het maar doen,’ verklaart een bende in het zuiden van Rio de Janeiro, waarna ze een lockdown invoeren in de favela’s van de stad, tegen het beleid van president Bolsonaro in. Volgens verscheidene nieuwsbronnen gaat koning Vajiralongkorn van Thailand samen met twintig concubines in zelfisolatie in een luxehotel in het Duitse Garmisch-Partenkirchen. Mensen met de Marokkaanse en Algerijnse nationaliteit in Spanje betalen smokkelaars vijfduizend euro om hen de Straat van Gibraltar over te zetten,
de gebruikelijke smokkelroute maar nu andersom.

Londen

Verenigd Koninkrijk
Hoewel de regering ons aanspoorde binnen te blijven ‘om de nationale gezondheidszorg te ontzien en mensenlevens te sparen’, openden we op 26 maart om acht uur onze voordeur en stapten naar buiten. Zelfs in onze rustige straat in ons rustige stadje stonden onze buren, van wie we sommigen voor de crisis treurig genoeg niet eens kenden maar met wie we nu contact hadden via de buurt-Whatsapp, voor open ramen, op balkons, in deuropeningen of in hun voortuin. Sommigen van ons waagden ons zelfs aarzelend een stukje de weg op. Iedereen applaudisseerde. Er werd gejoeld en gejuicht. Iemand stak vuurwerk af, dat de avondhemel verlichtte. En het was een overweldigende ervaring: een moment van magische onderlinge verbondenheid, een uitdrukking van eenstemmigheid zoals je maar zelden meemaakt. Je wist dat zich overal in het land zulke taferelen afspeelden, dat er overal werd geapplaudisseerd voor de artsen en verpleegkundigen en anderen die in de frontlinie stonden om een onzichtbare besmettelijke ziekte te bestrijden die de wereld overspoelde en een spoor van dood en verdriet achterliet. De eerste avond van het Grote Applaus was zo indrukwekkend omdat het maar zo kort duurde. Omdat ze gedwongen waren sociale afstand te bewaren zwaaiden de mensen langs onze straat elkaar al na een paar minuten gedag en deden hun ramen en deuren weer dicht. De vreemde, onnatuurlijke rust van de afgelopen dagen keerde terug. Ook wij gingen weer naar binnen en terwijl ik iets te drinken maakte in de keuken gebeurde er iets onverwachts: ik begon onbedaarlijk te huilen, alsof er diep in mijn binnenste iets was ontketend.
Jason Cowley