Reportagen   | Bern

The New York Times probeert uit te zoeken hoe het lage sterftecijfer, van 1,6 procent, onder covid-patiënten in Duitsland valt te verklaren. De krant heeft het over ‘de Duitse uitzondering’ en noemt als redenen de beschikbaarheid van tests, het betere contactonderzoek en het grotere vertrouwen in de overheid. Het virus heeft inmiddels 184 landen bereikt, terwijl eilandstaten als de Comoren, Micronesië of Nauru gevrijwaard zijn gebleven van het virus.

Op het hoogtepunt van de coronapandemie ontvingen bepaalde mensen een cheque van twaalfhonderd dollar van de Amerikaanse overheid. Die cheques waren getekend door de president, die tegelijkertijd de Amerikaanse bijdrage aan de World Health Organisation (WHO) stopzette. In The New Yorker wordt de 79-jarige arts Anthony Fauci, die aan het hoofd staat van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, ‘de meest gezaghebbende man van Amerika’ genoemd.

In Guadalajara, Mexico, wordt een verpleegster aangevallen met water en bleekmiddel en in Parijs vindt een andere verpleegster een briefje onder haar ruitenwisser: ‘Wil je je auto niet meer naast die van ons zetten?’ Een televisiezender betrapt de voormalige Spaanse premier Mariano Rajoy terwijl hij aan het joggen is. Een vrouw in Brooklyn die niet voldoende afstand zou hebben gehouden, wordt opgepakt en 48 uur lang vastgehouden, met 24 andere vrouwen in een kleine cel.

Een onderzoek van Stanford University toont aan dat in China, waar jaarlijks 1,6 miljoen mensen overlijden ten gevolge van de luchtverontreiniging, de verbeterde luchtkwaliteit als gevolg van de lockdown het leven zou hebben gered van 1400 kinderen onder de vijf jaar en van 51.700 volwassenen van boven de zeventig. In India heeft de lockdown ook een positief effect gehad op de luchtkwaliteit: voor het eerst in dertig jaar kunnen de inwoners van de staat Punjab het Himalaya-gebergte in de verte zien.
Wilde dieren struinen door de steden: een poema in Santiago de Chile, wilde zwijnen in Barcelona, fazanten in Madrid, pinguïns in Kaapstad en jakhalzen in Tel Aviv. Tenor Andrea Bocelli zingt ‘Amazing Grace’ op het verlaten plein voor de Duomo, de kathedraal van Milaan, terwijl miljoenen mensen het optreden live volgen op YouTube.

Stockholm

Zweden
Eind maart ging een journalist van de Zweedse radio naar Östermalmshallen, een exclusieve foodmarkt in een van de duurdere buurten van Stockholm. Het wemelt er van de oudere mensen. ‘Ik ga gerookte paling kopen,’ zei een glimlachende dame in jas met luipaardprint. ‘Ik ben gek op gerookte paling.’

Zweden kent geen lockdown maar vertrouwt op het verantwoordelijkheidsgevoel van de Zweden, die in zelfisolatie moeten gaan als ze zich ziek voelen of tot een risicogroep behoren. Deze dame had duidelijk nergens last van en toen het interview online werd gezet, luidden de reacties eensgezind: ‘Östermalmshallen moet dicht!’

Complottheoriën tieren welig in tijden van crisis. Volgens psychologen geven ze een gevoel van controle: we hebben niet van doen met een onzichtbare vijand – toeval, de natuur, een virus – maar met een groep kwaadaardige individuen. En als er iemand achter zit, betekent dat dat je diegene kunt tegenhouden, en zo iets aan het probleem kunt doen.

De Zweedse reactie op covid-19 heeft duidelijk gemaakt dat niet alleen complot-denkers de voorkeur geven aan een zichtbare vijand. We willen vijanden van vlees en bloed – het liefst kauwend op een bedreigde diersoort.
Christopher Friman