The New York Times   | New York

In het populaire Omegaverse, een erotisch fantasygenre dat zich kenmerkt door ruwe, wolfachtige seks, vechten bestsellerauteurs juridische geschillen uit tegen concurrenten, die ze beschuldigen van plagiaat. Maar wat betekent auteursrecht in de wereld van fanfictie, waarin de schrijvers gebruik maken van een gecrowdsourcet collectief werkstuk?

Addison Cain woonde in Kyoto, waar ze als vrijwilliger bij een tempel werkte en onderzoek deed naar Japanse religies. Ze had eigenlijk moeten werken aan een wetenschappelijk boek over haar onderzoek, maar ging in plaats daarvan intens erotische Batman-fanfictie schrijven.

Het gebeurde bijna per ongeluk. Het was 2012 en Cain, die onder een andere naam in het Californische Orange County is opgegroeid, was net drie jaar afgestudeerd. Ze zat in haar eentje in het buitenland en had veel tijd stuk te slaan. Haar Japans was niet al te best en de Engelse boeken in de boekwinkels waren schreeuwend duur, dus begon Cain te lezen wat ze gratis online kon vinden. Al snel ontdekte ze fanfic – door amateurs geschreven verhalen met personages en plots van bekende series of films uit de popcultuur. Cain was gek op de fanfic-verhalen die zich afspeelden in de wereld van de _Dark Knight_-trilogie van Christopher Nolan. Ze ging zelf ook zulke verhalen schrijven, met Batmans aartsvijand Bane als sexy antiheld in de hoofdrol en zette die gratis online. Al snel had ze haar eigen fanbase en werd ze min of meer een ster in haar subgenre.

Een paar jaar later, ze woonde inmiddels in Arlington in de Amerikaanse staat Virginia en werkte als barkeeper, vroeg ze zich af of ze van haar hobby geen zakelijke onderneming kon maken. Haar man en haar ouders raadden haar af zoiets onpraktisch te ondernemen. Literair agenten waren al even negatief: ruim een jaar lang werden al Cains pogingen afgewezen of genegeerd. Toen adviseerde een collega-schrijver haar een manuscript te sturen naar Blushing Books, een kleine uitgeverij in Charlottesville. Een redacteur las het in één ruk uit en stuurde haar de volgende dag een contract.

© Fotocollage Majel van der Meulen /  Unsplash