Nikkei Asian Review  | Tokio

In Thailand gaan jongeren, ondanks corona, en masse de straat op om democratische hervormingen af te dwingen. Studentenleiders Netiwit Chotiphatphaisal en Suphanut Aneknumwong zijn hoopvol. ‘Wij geloven dat het Thaise volk zich niet zal laten tegenhouden,’ schrijven ze in het Japanse Nikkei.

Op een smoorhete zondagmiddag hadden zich zo’n twintigduizend mensen verzameld rondom het Monument voor de Democratie in Bangkok, de eerste openbare bijeenkomst van een dergelijke omvang in meer dan zes jaar. Veel van de aanwezigen waren geen hardcore protestveteranen, maar middelbareschoolleerlingen en universiteitsstudenten. Voor hen was dit hun eerste strijdtoneel.

Hoewel we misschien verschillende eisen hebben, zijn we er allemaal van overtuigd dat er grote politieke veranderingen moeten komen in Thailand. Ons gezamenlijke doel zorgde tijdens de demonstratie van die zondag voor een sfeer van hoop die ons land na de militaire coup in 2014 niet meer heeft gekend.

De meeste leiders van het protest waren jong en hun slogans waren dan ook doorspekt met het internetjargon van hun subcultuur. Maar tegen het eind herhaalden ze duidelijk de drie eisen die zijn voortgekomen uit de groeiende jeugdbeweging die op verandering aandringt: een eind maken aan de intimidatie van actievoerders die voor democratie strijden, het opstellen van een nieuwe grondwet en de ontbinding van het parlement, inclusief de door de regering benoemde senaat, gevolgd door nieuwe verkiezingen. Ze benadrukten ook hun twee belangrijkste stelregels: oppositie tegen militaire coups en zogenaamde ‘grote coalitie’-regeringen, die vaak gebruikt zijn om verandering tegen te gaan, en het streven naar een echte constitutionele monarchie.

De demonstratie, veruit de grootste sinds de opkomst van covid-19, volgde op een unieke betoging op de Thammasat University in Bangkok waarbij studenten een voorstel van tien punten voorlegden om de monarchie te hervormen – een actie die grote risico’s op arrestatie met zich meebracht op grond van de majesteitsschennisbepaling van de grondwet. Met deze protesten wordt in feite een al lang bestaand taboe in Thailand doorbroken: openbare discussie over de rol van de monarchie in de politiek, gepaard aan de eis dat het instituut openbaar onderzoek toelaat.

‘Genoeg is genoeg’

In het verleden is de Thaise jeugd vaak afgeschilderd als dociel, kritiekloos en apathisch. Maar dat is veranderd, en de steun voor de hervormingsbeweging verspreidt zich naar andere sectoren van de maatschappij. Waarom?

Misschien omdat ‘genoeg is genoeg’ de werkelijke boodschap is. Zes jaar van het door het leger gesteunde regime van premier Prayut Chan-ocha heeft de militaristische politiek blootgelegd die de door hem geleide coup heeft voortgebracht. Die coup heeft ertoe geleid dat de elite de leden van de senaat aanwees, controle uitoefende over het parlement en een premier aan de macht bracht. Het systeem heeft ook rechterlijke interventies vergemakkelijkt om politieke partijen van de oppositie, zoals Future Forward, te verpletteren. We slaan een doodlopende weg in, en de mensen weten dat ze hun ontevredenheid alleen kunnen uiten door de straat op te gaan.