IranWire  | Londen

Yasaman Khalegian schreef kritische stukken over sociale kwesties in Iran. Op een dag werd ze opgepakt en twee maanden vastgehouden. IranWire tekende het verhaal op van de inmiddels gevluchte journalist.

Yasaman Khalegian raakte haar baan bij het ILNA-nieuwsagentschap kwijt toen ze weigerde verslag te doen van zogenaamde ‘liefdadigheidsacties’ die worden georganiseerd door de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG).

‘Op 25 januari stonden ze voor de deur. Ze zeiden dat ze medewerkers van de bank waren. Mijn moeder deed open en ik zei tegen mijn broer: “Waarom zouden de mensen van de bank hierheen komen?” Hij liep vrijwel zonder nadenken naar de trap en ineens hoorde ik hem roepen: “Yasaman, weg hier!”

Alles ging heel snel. Een van de agenten zette een pistool tegen het hoofd van mijn broer en zei dat hij stil moest zijn. Ik schoot naar mijn kamer en deed de deur op slot, maar een andere agent trapte hem in en toen…’

Khaleghian, een freelancejournaliste die over sociale kwesties in Iran schrijft, heeft het land uiteindelijk voorgoed verlaten nadat ze enkele keren door de geheime dienst is ontboden en verhoord. Ze heeft in totaal zo’n negen jaar voor Iraanse media gewerkt.

© Yasaman Khalegian / Twitter