360 | Amsterdam

Horen, zien, bezoeken.

FILM | Orde op zaken stellen

De Oost
Vanaf 10 september in de bioscopen

Het wordt wel de film van het jaar genoemd, De Oost, over een van gevoeligste onderwerpen uit de recente Nederlandse geschiedenis, en bovendien brandend actueel: de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Volop wordt herdacht dat precies 75 jaar geleden, op 17 augustus 1945, Soekarno in zijn beroemde Proklamasi de Indonesische onafhankelijkheid uitriep, iets waar vrijwel niemand in Nederland destijds van wilde weten.
In plaats daarvan wilde Nederland de toestand herstellen die tot maart 1942, toen Japan Nederlands-Indië bezette, in het overzeese rijk had geheerst, met een gruwelijke guerrillaoorlog tot gevolg. De Oost is geregisseerd door Gouden Kalf-winnaar Jim Taihuttu (1981), bekend van de films Wolf en Rabat – zelf zoon van een Molukse vader en een Nederlandse moeder, zijn overgrootvader was soldaat in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL). De film draait om soldaat Johan, die wordt uitgezonden om orde op zaken te stellen in het Nederlands-Indië van 1946. Acteurs Martijn Lakemeier en Marwan Kenzari spelen de jonge militair Johan en diens leidinggevende, de charismatische Nederlandse legerkapitein Raymond Westerling (1919-1987), berucht om de standrechtelijke executies die hij inzette om het verzet van de lokale bevolking te breken.

De Oost oordeelt niet, maar is volgens Taihuttu in de eerste plaats een coming-of-agedrama tegen de achtergrond van de oorlog; een verhaal over een gewone jongen die zich laat lokken door het avontuur, door de oproep overzees iets goeds te doen, en dan blijkt het ter plekke anders te gaan dan hij dacht. Een universeel verhaal dus eigenlijk, dat bij wijze van spreken ook in Srebrenica of Afghanistan gesitueerd had kunnen zijn.