Der Spiegel / Die Welt / 360

Het protest tegen de coronamaatregelen zwelt aan in Duitsland, sommige demonstranten ontkennen zelfs dat er überhaupt zoiets bestaat als SARS-CoV-2. Moeten politici en media met deze groep in gesprek gaan?

NEE

De meeste mensen in Duitsland begrijpen heel goed wat hen in coronatijd te doen staat. In openbare en afgesloten ruimtes draag je een mondkapje, je houdt tenminste anderhalve meter afstand en je ontmoet elkaar als het even kan in de open lucht. Het zijn vrij overzichtelijke beperkingen, die een nieuwe verstoring van het openbare leven kunnen verhinderen.

Toch is dit een minderheid van de mensen te veel gevraagd. In Berlijn verzamelde zich een grote groep demonstranten om meer ‘vrijheid’ te eisen, waarbij ze de regels nadrukkelijk aan hun laars lapten. Terwijl het juist zulke simpele gedragsregels zijn die vrijheid mogelijk maken.

Het is duidelijk aan welke kant de meerderheid van de Duitsers staat in deze strijd tussen waan en verstand. Toch is er een publiek debat opgelaaid over de manifestatie, waar zo’n 20.000 mensen op afkwamen. De uitspraken van de demonstranten worden verbazingwekkend serieus genomen.

Natuurlijk, door hen te beledigen of hun verbieden samen te komen, gun je ze de zo begerenswaardige slachtofferrol. Het is het goed recht van elke burger om dubieuze uitspraken te doen. Maar voor een serieus debat is het even essentieel om ongegronde beweringen niet zomaar te laten passeren, of af te doen als uiting van een ander wereldbeeld. Daarmee maak je ze ergens toch acceptabel. In de discussie over het coronabeleid gaat het uiteindelijk om mensenlevens. Hoewel het op andere vlakken geregeld voorkomt dat de meerderheid het mis heeft, zijn zulke situaties in de wetenschap zeldzaam.

Wie in twijfel trekt of er überhaupt een nieuw coronavirus bestaat waar we voor op moeten passen, staat zo ver van de realiteit af dat elke discussie verder zinloos is