Reportagen   | Bern

Royal Dutch Shell zegt per 2050 een net-zero emissions business te willen worden, maar het investeert slechts een paar miljard dollar in de ontwikkeling van schone energie, tegenover 150 miljard in fossiele brandstoffen. Het Zwitserse blad Reportagen voelde de Chief Climate Change Advisor van Shell hierover aan de tand. Maar daarvoor moest het hem eerst te spreken zien te krijgen.

Waar is hij nu, David Hone, de man die door zijn werkgever, het olieconcern Royal Dutch Shell, naar iedere klimaatconferentie wordt gestuurd? Hone, die regelmatig door regeringsinstanties als adviseur wordt aangetrokken. Hone, die dan met een licht zangerige stem verklaart hoe Shell zich een wereld voorstelt die niet warmer mag worden dan de ongeveer anderhalve graad waartoe op de Parijse klimaatconferentie van 2015 werd besloten. Die grafieken op de wand projecteert: stroomdiagrammen waarin koolstoffen zeldzame veranderingen ondergaan en dan in lucht oplossen. David Hone, de jongensachtige Chief Climate Change Advisor bij Shell, met borstelige wenkbrauwen en lachrimpeltjes in zijn gezicht, die zou ineens niet meer bereikbaar zijn.

‘Nothing is possible,’ schrijft Sally Donaldson, de persvoorlichter; wekenlang krijg ik hem niet te pakken.

Maar dan duikt Hone ineens weer op, van de ene op de andere dag. Ik heb hem aan de telefoon.

‘Hoi Christoph.’

‘Hoi David.’

‘We hebben precies een half uur, tot op de seconde. Dus laten we meteen ter zake komen, oké?’

‘David, de wereld verandert, de klimaatbeweging is machtig geworden, steeds meer staten en gemeentes willen een toekomst zonder fossiele brandstoffen, veel investeerders ontraden investeringen in de oliebusiness. Wat betekent dat voor een olieconcern als Shell?’

‘Dat is een politieke vraag. Die kan ik niet beantwoorden. Next question, please.’

‘Next question,’ zegt ook Donaldson, die op de achtergrond meeluistert.

Hone, hoofdadviseur klimaatverandering bij Shell, mag niet praten over klimaatpolitiek, niet over de vele klachten tegen het concern wegens een gebrek aan inzet voor het klimaat, en hij mag zich niet uitspreken over de klimaatbeweging die Shell steeds meer onder druk zet.

Olieplatform Belema in Nigeria werd in 2017 bezet door demonstranten uit de lokale gemeenschap die banen en betere leefomstandigheden eisten. SPDC, een dochteronderneming van Shell in Nigeria, is een van de exploitanten. © Utami Ekpei / AFP