360 | Amsterdam

Op zaterdag 14 november schuift een rijkgeschakeerd gezelschap van internationaal gerenommeerde denkers aan bij een rondetafelgesprek van het Nexus Instituut.

Nexus organiseert al 25 jaar symposia en lezingen over kunstzinnige, levensbeschouwelijke en cultuurfilosofische thema’s, met een nadruk op grote namen uit de negentiende en begin twintigste eeuw.

De anders meestal uitverkochte conferentie in de Amsterdamse Stopera is dit jaar alleen online te volgen. Wole Soyinka, de Nigeriaanse winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur in 1986, opent het programma met de weinig vrolijk stemmende titel ‘Apocalypse Now? Causes of Anxiety in Our Age’.

Welke angstverschijnselen en woede uit de huidige crisis voortvloeien, bespreken Wole Soyinka, Jean-Marie Guéhenno, Kate Brown, Omar Saif Ghobash, Theodore Dalrymple, Laura Spinney en Edward Skidelsky, onder leiding van Rob Riemen, directeur van het Nexus Instituut. Even belangrijk om bij stil te staan is hoe de mensheid in gezamenlijkheid deze verlammende emoties zou kunnen omzetten in motivatie en daadkracht, om zo een begin te maken aan collectieve humanitaire vooruitgang in de eenentwintigste eeuw. Daarover praten Dita Kraus, Igor Levit, Gregory J. Polan, Olga Tokarczuk, Richard Frackowiak en Thomas Chatterton Williams.

Op de volgende pagina’s komen vier van de sprekers aan het woord, die in hun artikelen over uiteenlopende onderwerpen vrijwel unaniem oproepen tot een verzoenende en gelijkwaardige dialoog.