360 | Amsterdam

Kaders bij het Dossier

Havana, Cuba - © Unsplash

Agenda 2021

The Economist maakte een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen die komend jaar op de kalender staan. Een selectie.

▪ Per 1 januari is de brexit, na het aflopen van de transitieperiode, eindelijk een feit.

▪ In februari zal de ruimtesonde Mars 2020 van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op de rode planeet landen.

▪ In maart begint Frankrijk een tweejarig onderzoek naar medische cannabis. Deze studie zal
de praktische aspecten van het aanbieden van cannabis als medicijn evalueren.

▪ In april zal, na 62 jaar met de gebroeders Castro in de regering, Raúl Castro naar verwachting aftreden als eerste secretaris, op het Achtste Congres van de Communistische Partij van Cuba.

▪ Op 26 mei vindt de op een na kortste totale maansverduistering van de eenentwintigste eeuw plaats: veertien en een halve minuut. Zichtbaar vanuit de VS en een groot deel van Azië.

▪ Het EK voetbal (voor mannen) begint op 11 juni. Ditmaal worden de wedstrijden in heel Europa gespeeld, onder meer in Amsterdam.

▪ In juli verdubbelt Frankrijk de regeling voor betaald vaderschapsverlof van 14 naar 28 dagen. Nieuwe vaders worden verplicht om ten minste zeven van die dagen gebruiken.

▪ In augustus stopt Microsoft met de ondersteuning van de webbrowser Internet Explorer.
De laatste versie, v11, kwam uit in 2013.

▪ In Duitsland worden in september (of mogelijk in oktober) federale verkiezingen gehouden, waarmee een einde komt aan de vierde en laatste termijn van Angela Merkel als bondskanselier.

▪ In oktober wordt de James Webb-ruimtetelescoop door NASA in een baan om de aarde gebracht, ter vervanging van de Hubble-telescoop.

▪ De volgende VN-klimaattop, ook bekend als COP26, vindt in november plaats in Glasgow.

▪ In december vieren (of betreuren) Russen en andere burgers van voormalige Oostbloklanden de dertigste verjaardag van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.