360 | Amsterdam

Horen, zien, bezoeken.

Zwarte cultuur in witte mode

Tentoonstelling | Voices of Fashion
Centraal Museum, Utrecht
3 april tot 15 augustus

‘Een viering van beauty, fashion, creativiteit en cultuur om zwarte makers en modellen de credits te geven die ze verdienen,’ schrijft modeactiviste Janice Deul in een bijgaande publicatie over de tentoonstelling Voices of Fashion: Black Couture, Beauty & Styles. Een
tentoonstelling die tot nadenken stemt. Want ook in de hedendaagse modesystemen zijn de gevolgen van koloniaal denken tot op de dag van vandaag voel- en zichtbaar. En dat terwijl zwarte mensen bekendstaan als ‘Curators of Cool’. Hoewel we dat vaak niet als zodanig ervaren, maar dat heeft weer te maken met machtsverhoudingen en het verleden.

Voices of Fashion gaat in op de eurocentrische focus die decennialang het modebeeld heeft bepaald: door verhalen die wel of niet verteld worden en door wie of welke schoonheidsidealen de verschillende covers en catwalks domineren. De tentoonstelling toont opkomend talent uit de kunst- en modewereld. Naast internationaal bekende modeontwerpers en kunstenaars als de Zuid-Afrikaanse Marlene Dumas en de van oorsprong Boliviaanse Raquel van Haver of Virgil Abloh, artistiek directeur herencollectie Louis Vuitton, doet ook opkomend talent mee zoals het merk Daily Paper met hun missie ‘third culture kids’ te inspireren hun roots te erkennen door middel van story-telling en design.

Eindelijk een blik op de dominerende witte mode-industrie, die gretig gebruik maakt van zwarte cultuur als inspiratie en die u meeneemt in een onbekendere modewereld, wervelend vormgegeven door Afaina de Jong van studio AFARAI.  
Manuela Klerkx