360 / Amsterdam

Onze tipgever uit de Russische media, Martijn Smiers, selecteerde ook voor deze reader weer een bijzonder verhaal. Het gaat over Ada, een porno-actrice uit de Kaukasus, die via die business haar conservatief-islamitische milieu ontvlucht. ‘Het leest als een exotisch verhaal dat ver van je af staat. Tot het moment dat Ada’s ouwe oma belt, het enige familielid waarmee ze nog praat en die niet wist wat voor werk Ada doet – en zonder het uit te spreken haar onvoorwaardelijke liefde verklaart.’

Wat er ook aan opvalt, vervolgt hij, is dat Russische journalisten in hun verhalen veel genres combineren. Dit verhaal slingert van een persoonlijk relaas via een analyse met deskundigen richting een opiniestuk van de schrijver zelf. Voor Nederlanders kan dit ongewoon aanvoelen. ‘Maar goed, daarvoor is het 360 Magazine,’ aldus Smiers.

Inderdaad is dat precies waar we voor deze reader naar zochten; sterke, opzienbarende longreads. Soms diep tragisch, zoals het verhaal over blogger Sophie Hingst die een einde aan haar leven maakt als ze op verzinsels wordt betrapt, soms hoopgevend, zoals het verhaal over het tegengaan van veroudering, of het downloaden van ons brein. Voor wie dat een prettig vooruitzicht vindt dan. Volgens wetenschapper en auteur Michael Graziano is de kans dat we ooit zullen ruimte reizen niet erg groot, maar dat ‘hele kolonies van geüploade breinen (…) naar de sterren kunnen worden gestuurd, op een verkenningstocht die onbegrensd is in ruimte en tijd’ acht hij wél reëel.

Sommige mensen zijn er helemaal niet opuit om zichzelf of wie dan ook te begrijpen. Ze willen gewoon geld verdienen