360 | Amsterdam

Wat is er fijner dan een vooroordeel ontkrachten? Nicolas Pelham, Midden-Oostencorrespondent van The Economist, werd vlak voor zijn terugkeer naar het VK tegengehouden in Iran, en ontwikkelde niet alleen een goede band met enkele van zijn bewakers, maar ontdekte ook de geheime kanten van Teheran.

De stad bleek een stuk minder godvruchtig dan de beeldvorming wil doen geloven. Er is steeds meer ruimte voor een sluiervrij leven, religieuze diensten worden op vrijdagen minder druk bezocht dan kunstgalerijen en als ze druk bezocht worden, heeft dat soms vooral te maken met maaltijden die gratis worden verschaft. In het anti-Israëlische Iran bleek zelfs ruimte voor verschillende synagogen, en twintigers die zichzelf tijdens een ceremonie geselden, liepen daarna giechelend naar buiten en bezochten diezelfde avond een wild feest.

Pelham ging erheen om de gevolgen van de sancties te onderzoeken, en ontdekte dat deze ondanks grote armoede niet eens zo negatief waren. De stad was kleurrijk, dynamisch, zinderend, alsof het tastbare gevoel zomaar ineens doelwit te kunnen worden van de strikt opgelegde regels bijdroeg aan de overgave waarmee sommige mensen leefden.

Het zijn precies dit soort verhalen die wij graag selecteren, omdat ze onthullen wat meestal verborgen blijft. In deze categorie valt ook het verhaal over het Filippijnse gezin dat naar de VS emigreerde en zich naar buiten toe voorbeeldig gedroeg, maar binnenshuis ronduit onterend was tegenover de vrouw die ze bij hun oversteek als hulp meenamen, Lola. Het duurt lang voordat een van hun zoons en auteur van het stuk doorheeft welke rol zij binnen hun huishouden heeft: die van een slaaf.

Er is nooit enige verwachting dat de slachtoffers die ze zoeken nog leven. Ze bieden geen hoop, enkel troost

Wie letterlijk onder de oppervlakte kijken, zijn Gene en Sandy Ralston. Ze hebben een griezelig talent: lichamen zoeken van verdronken mensen. Tijdens het afspeuren van de bodems van Amerika’s vele meren is er nooit enige verwachting dat de slachtoffers die ze zoeken nog leven. Ze bieden geen hoop, enkel troost, omdat mensen nou eenmaal niet in onwetendheid kunnen leven.

Zo ook Karthic Thallikar. Zijn zoektocht naar een zoemend geluid dat vanaf een avond ineens klonk in de idyllische wijk in Arizona waar hij zijn droomhuis had gekocht en gezin stichtte, zette zijn huwelijk op scherp en dreef hem zo ongeveer tot waanzin. Bianca Bosker volgt hem op zijn odyssee en beschrijft gaandeweg waar geluidsoverlast ons zoal toe aan kan zetten. Kleine spoiler: niet iedereen overleeft een avondje muziek draaien op hoog volume. In haar verhaal met de prachtige maar onvertaalbare titel ‘Why is The World So Loud’ laat Bosker zien hoe moeilijk het in de moderne wereld is om een echt stille plek te vinden.

In stilte of niet, neem de tijd voor deze schitterende nieuwe selectie longreads. 19 maart kunt u ons volgende nummer verwachten.

Graag tot dan,

Laura Weeda
weeda@360international.nl