GEO | 360

Bijna de helft van de vrouwen in Senegal deelt hun echtgenoot met minstens één ander. De enorme competitiedrang drijft velen tot wanhoop – ook mannen, die emotioneel en financieel in de problemen komen. Maar er zijn ook vrouwen die het juist bevrijdend vinden om ‘tweede vrouw’ te zijn.

» Hier leest u dit verhaal op Blendle

Soeverein zit ze op de bank. Als een koningin. Aan haar voeten zijn assistenten druk in de weer met het verleggen van kabels, de lichtman trapt op de tenen van de geluidsman. Een visagiste penseelt poeder op het slanke gezichtje van Khalima Gadji. Nog even en de actrice zal veranderd zijn in de mooie Marème, op de bank in bijzijn van haar tante instorten en snikken: ‘Ik ben doodmoe. Een pasgetrouwde vrouw zou toch gelukkig moeten zijn.’ De dertigjarige Gadji speelt de hoofdrol in de televisieserie ‘Maîtresse van een
getrouwde man’. Als tweede vrouw lijdt Marème onder haar huwelijk dat ze delen moet met een derde. Afleveringen lang beklaagt ze haar lot.

Maar de echte Khalima Gadji glimlacht. Haar wimpers bewegen als vlinders omhoog. ‘Als ik een man had, zou ik hem aansporen er een tweede vrouw bij te nemen. Dat heb ik liever dan dat hij zich links en rechts afgeeft met anderen,’ vertelt ze ons op de filmset in de Senegalese hoofdstad Dakar. Je mag als vrouw niet egoïstisch zijn, maar zij kan nu eenmaal niet alle behoeftes van een man vervullen: ‘Ik ben geen huisvrouw. Ik werk, ik reis, ik verdien mijn eigen geld, mijn artisticiteit is belangrijk voor me. Mijn lichaam is er niet voor gemaakt om vijf of zes kinderen te krijgen.’ Die moet haar aanstaande maar liever bij een andere vrouw zoeken.

‘Mijn welbevinden is niet afhankelijk van een man,’ zegt Khalima Gadji. ‘Ik heb een dochter, ik duik en boks, ik wil toneellessen geven en parachutespringen leren.’ Gadji ziet polygamie als een huwelijksvorm die haar onafhankelijkheid schenkt – een prima keuze voor de moderne vrouw.

Polygamie is een sociaal contract waarin de seksualiteit, de status en de ouderdomsverzorging van de man centraal staat