The Atlantic | Washington D.C.

Smartphones mogen de neiging hebben al onze aandacht op te slokken, dat we ons nauwelijks nog van werk los kunnen maken is te wijten aan een ander device, zegt Amanda Mull. ‘Je bent alleen nog ziek als er écht iets aan de hand is. Anders werken jij en je verkouden hoofd gewoon vanuit huis.’

» Hier leest u dit verhaal op Blendle

Het is vrijwel onmogelijk om in de metro van New York City productief te zijn. Tijdens het forensen zijn veel mensen gedwongen te staan, met één hand aan de paal om niet om te vallen, zodat werken geen optie is. Reizigers kunnen op hun telefoon door hun inbox bladeren of een paar mails opstellen, maar ook het internettoegang is weinig betrouwbaar in de tunnels van de stad. De meesten lezen een boek, scrollen door hun playlists of spelen veelkleurige spelletjes op hun telefoon. Of ze staren afwezig voor zich uit.

Maar zo nu en dan schendt iemand deze heilige slackmodus in de ochtendmetro. Deze week haalde een vrouw die een plek op de stoel naast me had bemachtigd haar laptop tevoorschijn en viel fanatiek op een spreadsheet aan. De aanblik vervulde me net als altijd wanneer ik een collega-forens tabellen zie opstellen of een PowerPoint-presentatie bewerken terwijl ik naar een podcast luister met ontzetting. Plotseling werd ik me veel bewuster van de harde, smalle hoes van mijn eigen werkcomputer, die ik door mijn tas heen in mijn dij voelde prikken.

Existentiële crisis

Het is een veelgehoorde existentiële crisis onder Amerikaanse kantoormedewerkers dat ze vrijwel nergens meer zijn vrijgesteld van werk. Meestal wordt deze onontkoombaarheid toegeschreven aan de smartphone, die gaat piepen als er een nieuwe e-mail of ander werkgerelateerd berichten binnenkomt. De eerste iPhone, uitgebracht in 2007, maakte social media alomaanwezig en baande de weg vrij voor een hyperverbonden professioneel leven. Veel werknemers hebben het gevoel nooit echt te zijn uitgeklokt.

Maar die schuld wordt vaak op het verkeerde mobiele device afgeschoven. Als je zelfs wanneer je griep hebt nog de hele dag door werkt of op een dinsdagmiddag geen plaats kunt vinden in je plaatselijke koffiezaak, komt dat niet door de iPhone. De enorme populariteit van de smartphone lijkt ons te hebben afgeleid van de vaart waarmee ook laptops de grens tussen werk en thuis steeds verder hebben vervaagd.

Het is begrijpelijk als je niet alles hebt meegekregen wat in 2008 in Amerika speelde. De economie en de huizenmarkt krompen dat jaar, waardoor 2,6 miljoen banen verdwenen en meer dan 3 miljoen huizen gedwongen werden verkocht. Barack Obama werd na een buitengewoon bittere verkiezingsstrijd gekozen als de eerste zwarte president van het land. Miljoenen mensen waren in de ban van de romantische Twilight-trilogie over jongvolwassenen en vampiers. Er gebeurde van alles.